Biografia lui Leo Iorga, o voce de referință a rock-ului românesc

354
Biografia lui Leo Iorga, o voce de referință a rock-ului românesc - leoiorga-1572713468.jpg

Articole recomandate

Solistul Leo Iorga, o voce de referință a rock-ului românesc, s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 54 de ani. Fost membru al trupelor Cargo, Compact, Schimbul 3, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, solistul Leo Iorga s-a născut la 2 decembrie 1964, la Arad, scrie Agerpes.


A început să cânte la 14 ani ca toboșar (1978), în trupa liceului "Ioan Slavici" (1980-1982). A cântat la trupa Hidro Grup 8 ca toboșar și vocal, conform biografiei de pe pagina de Facebook a artistului.


Până în 1985, a colaborat cu grupul Pacific, apoi s-a alăturat trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). În 1988, a interpretat solist vocal la grupul Cargo, lansând hiturile "Brigadierii", "Povestiri din gară", "Erata".


Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lead vocal al grupului Compact, în componența Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, formație catalogată de Florian Pittiș și mulți alții drept "formula de aur a Compact-ului".


A lansat hituri ca: "Singur în noapte", "Mă voi întoarce", "Să te gândești la mine", "Toamnă în sufletul meu", "Trenul pierdut", "Ploaia", "Cine ești tu, oare?", ''Cine-i vinovat?'', ''Te visez mereu''.


Cu Leo Iorga vocal, trupa Compact a interpretat la Festivalul "Mitt Ein Ander" de la Berlin, în 1989 și a efectuat trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990, a participat la turneul "British Rock for Romania", alături de trupele Crazy Head, Jesus Jones, Skin Games.


În 1991, Compact cu Leo Iorga a susținut recital la Festivalul Mamaia, prilej cu care a fost lansat albumul ''Cine ești tu, oare?'', o colecție de hituri din care mai amintim ''Te visez mereu'' sau ''Omul negru''.


În același an, s-a alăturat Compact și chitaristul Emil Laghia. În 1992, a participat la Festivalul "Rock '92", alături de două nume celebre ale rockului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan Band, iar în 1993 a susținut două concerte (Brașov și Sofia) alături de legendara trupă Nazareth.


În 1994, a participat la Skip Rock Festival, alături de celebrul grup Jethro Tull, iar în 1993, 1994 și 1995 - la mega-turneul Marlboro Music, alături de Holograf, Iris, Direcția 5. În aceeași perioadă a fost lansat albumul ''Mă voi întoarce''. În 1995, a apărut albumul ''Compact '88 - '95''.


Din 1997 până în 2001, a cântat în Schimbul 3, alături de Adrian Ordean, George Pătrănoiu, Mario Țiclea, Bobiță Stoica, Anca Neacșu, Irina Nicolae, Paul "Pampon" Neacșu, Cătălin "Bibanu" Dâlvărea, Andi Savastre.


Din 2003 până în octombrie 2012, a interpretat acompaniat de grupul Pacifica, alcătuit din Teo Boar - chitară, Cristi Iorga (fratele lui Leo) - tobe, Vlady Cnejevici - clape, Marian ''Lacke'' Mihăilescu - bass.


În 2009, a deschis Festivalul ''Cerbul de Aur'' de la Brașov cu hitul ''Singur în noapte''.


Anul 2011 a fost extrem de dificil pentru Leo Iorga, fiind diagnosticat cu cancer și supus unei intervenții chirurgicale, din cauza unei tumori la plămân. Artistul a reușit să depășească momentele de după operație și la câteva luni a revenit pe scenă. A lansat cu Pacifica albumul ''După ani și ani'', în martie 2012. Alături de Pacifica, la Cluj, a interpretat la ''Grand Arena Opening'', în deschiderea trupei Scorpions.


În octombrie 2012, a fondat, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean, al cărei lead vocal a fost. Din trupă mai fac parte: Adrian Ordean (chitară), Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco ''Polymoog'' (clape) și Marian ''Lacke'' Mihăilescu (bass). În decembrie 2012, trupa și-a schimbat numele în PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În februarie 2013, Dan Stesco ''Polymoog'' a părăsit trupa, iar în ianuarie 2014, Cristi Iorga a plecat în Germania și este înlocuit la tobe de Cătălin "Bibanu" Dâlvărea.


La începutul anului 2014 apare albumul ''Numărul unu'' al trupei PACT by Leo Iorga &Adi Ordean, care conține și piese mai vechi, reorchestrate (''Mă voi întoarce'', '' Să te gândești la mine'', ''Singur în noapte''), dar și piese noi - ''Ploaia care cade'', ''Cheamă un înger'', ''trăzile pustii'', ''Mereu te voi iubi'', ''Fiecare zi'', ''Fata care-mi place''.


Cancerul a recidivat, apărând, pe rând, metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior, Leo Iorga a fost supus multor intervenții chirurgicale, unele minim invazive, altele clasice.


În 2017, s-a reunit Compact B în formula Adrian Ordean, Costi Cămărășan, Leluț Vasilescu, Adrian Coco Tinca și Monel Puia, avându-l invitat pe Leo Iorga ca solist vocal. În paralel, a interpretat cu formația Pacifica (Teo Boar și Vlady Cnejevici).


În 2019, a făcut două intervenții de tip ''cyberknife'' la o clinică din Hamburg, iar în București a fost supus unei intervenții chirurgicale la picior.


Leo Iorga a fost căsătorit cu Paula, cu care a avut doi copii - Edy (30 de ani) și Paul (23 de ani), ambii moștenind talentul muzical al tatălui.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4296 secunde