Proiect major la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Bazine mai mari pentru delfini, Acvariu cu rechini și un Planetariu modern

1569

Articole de la același autor

La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța ajung, anual, mii și mii de vizitatori, iar conducerea unității își dorește să asigure publicului condiții cât mai bune de vizitare, dar și condiții mai bune de trai pentru toate viețuitoarele. Delfinariul este un obiectiv turistic extrem de căutat, dar la fel sunt și microrezervația, mai tot timpul plină de copii, Acvariul și Planetariul. 


Chiar dacă, în urmă cu câțiva ani, Delfinariul a căpătat o nouă față, iar locul celui vechi a fost luat de unul mai spațios, se urmărește, în continuare, extinderea lui. Acest lucru va fi posibil prin intermediul unui proiect pe care Consiliul Județean Constanța deja l-a făcut și este pregătit pentru achiziție. Proiectul menționat se referă la extinderea volumului de apă de la Delfinariu, de la un milion, la patru milioane de litri. 


"Toate aceste schimbări vor genera condiții mai bune pentru delfini, dar și pentru vizitatori, pentru că una este să ai doi delfini și alta este să ai șase delfini. Concomitent, condițiile pe care le gândim prin intermediul acest proiect sunt la nivel de standard mondial. Mai mult decât atât, în acest fel, având mai multă apă, ne vom permite să realizăm și premisele pentru reproducerea delfinilor la noi. Luna trecută, am avut deja o situație fericită cu nașterea leului de mare, o femelă pe nume Mandy, care s-a născut la noi. Acest lucru înseamnă asigurarea unui standard de calitate și de viață pentru animale. În plus, pregătim și un nou bazin pentru lei de mare, în care să cantonăm un număr mai mare de exemplare. Trist, dar din anul 2023, nu mai putem avea pinipede, dacă nu avem un bazin cum vrea ministerul; sper ca până în 2023 să îl avem funcțional", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul complexului, Adrian Bâlbă. 


În ceea ce privește microrezervația, aici există un proiect științific care va avea un țarc cinegetic, cu elemente de vizitare și reproducere a animalelor, mai ales pentru adaptarea muflonului și a lopătarului, în condițiile acestui țarc. În acest sens, au fost aduși la Constanța și alți mufloni, vor mai fi aduși și alții, pentru ca ei să își mărească efectivul, an de an și să crească într-un mediu potrivit. 
Între timp, s-a îmbogățit efectivul de păsări, în special exotice. La reni, s-au extins adăposturile și se are în vedere crearea de condiții pentru toate animalele. 


Peștii, intoxicați cu bună știință de vizitatori 
Mergând pe alee, în sus, la un moment dat, se ajunge la un bazin cu peștișori, care încearcă să-și ducă traiul liniștiți în bazinul ce le-a fost pus la dispoziție de către conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Din nefericire, zi de zi există persoane care aruncă în apă monede, după metoda Fontana di Trevi de la Roma, în speranța că Cel de Sus le va îndeplini cele mai arzătoare dorințe. 


"Le transmitem tuturor că banii lor au ajuns la fier vechi! Aici nu este Fontana di Trevi. Dimpotrivă, este o poveste pe care eu nu o înțeleg, cu aruncatul banilor. Ba chiar am văzut că cineva arunca un leu de hârtie în bazin. Oamenii trebuie să știe că aceste depuneri, în contact cu apa, generează toxine pentru pești. Din fericire, noi avem o circulație continuă a apei și nu ne-a murit până acum niciunul, dar, dacă aveam o apă stagnantă, mureau de mult", a explicat directorul. 


Referitor la Acvariu, deși clădirea de pe faleza Cazinoului din Constanța este veche, populația este interesată și vine să admire peștii. 
"Eu sunt foarte mândru de bazinul de Amazon pe care îl avem, care arată excepțional, cu pești tropicali, care stau în apă caldă și care sunt mult mai vizitabili. Problema este că vechimea clădirii mă obligă să elimin aerul cu ventilație și aceasta nu ne permite să mai ținem peștii indigeni, pentru că ei iubesc apa rece. 


În ultimii ani, ne-am specializat pe pești exotici și ne prezentăm în fața vizitatorilor cu specii care, în America de Sud, sunt la fel de banale ca și crapul sau carasul de la noi, dar care aici sunt pești exotici. Spre exemplu, în bazin avem Colossoma, care ajunge la dimensiuni foarte mari (peste 20 de kilograme) și care arată ca un Piranha uriaș. Pe viitor, ne dorim, însă, să construim un alt acvariu, mai mare, în cadrul complexului, pe bulevardul Mamaia și să aducem chiar și rechini de talie mare, care aduc acea imagine de spectaculos. Desigur, am putea ține și pinguini. Pentru pinguini, care sunt mai sensibili la căldură, dar și la frig extrem, trebuie să asigurăm condiții de interior și acolo, în acvariu, putem avea un loc special pentru ei, cum este la Lisabona. Evident, proiectul ar putea fi realizabil, dar trebuie găsită mai întâi sursa de finanțare", a adăugat Adrian Bâlbă.   


Planetariul va fi extins 


În-afară de obiectivele enumerate până acum, mai există și Planetariul. Aici, a existat un proiect care i-a împiedicat până acum să facă alte investiții, întrucât legea achizițiilor publice nu permite să strici ori să modifici ceva construit în ultimii cinci ani. Clădirea aceasta a fost construită prin anii '70 și proiectoarele au o vârstă înaintată și ele. Acestora li se adaugă un proiector care este la limita a ceea ce și-au putut permite cu ani în urmă. 


Totuși, în scurt timp, urmează să fie achiziționat un proiector hibrid digital, ca și element de modernitate al Planetariului Constanța. Bineînțeles, acest lucru ar însemna aducerea planetariului la cele mai înalte standarde. 


Concomitent, vor fi aduse și telescoape diurne și nocturne. Din păcate, sala are o capacitate mică și pe timpul verii nu face față fluxului de vizitatori. Ca urmare, în spatele planetariului vechi va fi construit unul nou, cu o sală de 200 de locuri. 


"În acest spațiu, proiecția nu va fi făcută pe o cupolă, ci pe un ecran rotund, ceea ce va genera posibilitatea de a difuza filme științifice sau orice altceva ce aduce în prim-plan elemente ce țin de Cosmos sau de univers", a precizat Adrian Bâlbă. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3762 secunde