"Bărbierul din Sevilla" - o nouă premieră de succes

1147
8

Articole de la același autor

Operă, teatru și film a dezvăluit cortina care s-a ridicat din nou, sâmbătă seara, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". "Bărbierul din Sevilla" a adus o altă premieră în opera constănțeană - decorul multimedia. Decorul butaforie a fost înlocuit de proiecții (de pereți, ferestre, interioare) care au adus în teatru chiar și cerul. Senin, înnorat sau plin de stele.
În acordurile uverturii, impecabil interpretată de orchestra dirijată de Gheorghe Stanciu, protagonistul de pe ecran coboară pe scenă în salonul bărbierului. În timpul bărbieritului, un grup de balerine dansează printre baloane de săpun. Așa începe noua versiune a "Bărbierului", pusă în scenă de tânărul regizor Ștefan Munteanu.
Urmează apoi momentul comic al trubadurilor de sub geamul Rosinei, care, la momentul plății, au interpretat un "Mille Grazie!" ce a făcut să răsune sala de râsete și aplauze.
Ștefan Ignat (Figaro în piesă și director artistic în teatru) a umplut teatrul cu vocea sa, care în combinație cu jocul în forță au arătat cu câtă bucurie devine Figaro. Pe care-l joacă de "exact douăzeci de ani - pe 2, 4 și 6 iulie 1992", ca să-l cităm exact pe artist. Basul Constantin Acsinte l-a interpretat cu umor pe don Basilio, maestrul de muzică îmbrăcat în haine de cardinal cu șosete vărgate și umbrelă roșie, personaj de care este legat de 30 de ani, jucându-l în toate cele trei regii care au urcat pe scena constănțeană. Cea a lui Gheorghe Bărbulescu, a lui Cristian Mihăilescu și aceasta, ultimă, a fostului său elev de chitară, Ștefan Munteanu. "S-a încercat îmbinarea dintre tradițional și modern", ne-a rezumat actorul, proaspăt coborât de pe scenă. "Ștefan (n.r. - regizorul), fiind specializat pe film, a încercat să le combine". Este încântat să cânte, deși este pensionat de doi ani și ne-a promis că, de câte ori va fi solicitat, va răspunde cu bucurie.
Ridicolul bătrân doctor don Bartolo care a pus ochii pe pupila sa, copila Rosina, dar mai ales pe zestrea ei, a fost savuros interpretat de Ștefan Schuller, de la Opera Națională din București, atât ca voce, cât și ca joc. De 20 de ani don Bartolo, el a perceput scena constănțeană ca fiind "frumoasă, caldă, primitoare".
Almaviva, contele lovit de amor și cam năuc, ca orice îndrăgostit, este maior în armata română și se numește Florin Ormenișan. Are un CV impresionant până acum - a cântat la Indiana Opera din SUA, la Opera din Viena, dar și la Opera din București. Are un întreg discurs despre dăruirea și devotamentul de pe scenă, indiferent de condiții, pe care le-a căpătat de la profesoara sa și a Angelei Gheorghiu, Virginia Zeani. "Îmi place tare mult la Constanța", zâmbește el ușurat și lac de apă "Doamne ajută!, să fie oameni care să ajute teatrul să devină un fanion cultural. Constanța are un public, un teatru frumos, poate fi un teatru de primă mână al țării. Cântatul frumos impresionează pe toată lumea și dacă a mai fost, și dacă n-a mai fost la operă".
Singurul "bobocel" al "Bărbierului" de sâmbătă a fost Mădălina Sandu, care, cu o voce încântătoare și o mimică expresivă, a întruchipat o Rossină încântătoare.
Regizorul de numai 27 de ani, Ștefan Munteanu, a răsuflat ușurat când sala a început să tune de aplauze și "bravo"-uri. A fost debutul său ca regizor de operă și i-a dat mari emoții. "Am început de o lună și jumătate, dar abia acum vreo două săptămâni mi-am dat seama cum trebuie să iasă. Diferența e uriașă. În film lucrezi cu actori, aici lucrezi cu cântăreți de operă care-ți atrag atenția că trebuie să se miște în ritm". Este însă încântat că s-a bucurat de tot sprijinul echipei, dar și de al scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu.



Comentează știrea

florina
9 iulie 2012
piesa neputincioasa

Eu cred ca ai vazut alt spectacol ...nu imi pare rau de bani,dar decorurile au fost slabe ca si unele voci iar proiectiile pe spate slabute ,niste fum si ...atat....ca sa fii un bun cantaret trebuie mult exercitiu dar si talent, ca sa scrii o recenzie trebuie sa vezi multe spectacole de calitate, ca sa faci comparatie cu ceva ...Barfa din culise spunea multe, unele trebuiau verificate ...

un cunoscator
9 iulie 2012
Premiera

Ormenisan are calitati actoricesti =zero. Pe el trebuie sa il ajute regizorul.Schuller a jucat cu verigheta pe deget ?! Madalina prea frumoasa si ea si vocea. Ochesel din ce in ce mai bun.Domnul Ignat, ca altfel nu mai pot sa ii spun, incepe exceptional si voce si prezenta scenica ar fi avut nevoie de un final actoricesc mai bun.Nu cred ca Figaro trebuie sa stea cu pieptenele in mana printre zulufii Rosinei. Daca era chirurg ce ar fi facut ?Gigi Stanciu ca intotdeauna discret dar exceptional.Orchestra minunata desi canta in fosa aia mizerabila unde pute si e foarte cald.Public mult "bun" de calitate . Printre ei si purtatorul de cuvant al primariei in slapi. Constanta are opera. OPERA din Constanta are viitor.

un constantean
9 iulie 2012
ziaristii nostri

In titlu nu poti sa scrii o noua premiera fara sa provoci rasul. In general premiera e noua ca altfel pute. Chiar asa ti-a spus Acsinte ca e incantat sa cante...Incantator !

Mada
9 iulie 2012
Pt Florina

Florina, intainte sa comentezi ,documenteaza-te ! Ce barfe cunosti tu prin culise ? Iti zic sincer ca nu exista asa ceva ! Toti artistii sunt cat se poate de cumsecade si nu vorbesc deloc pe la spate !

Dana
9 iulie 2012
pentru cunoscator

Cine ti-a oferit tie dreptul sa comentezi despre artisti ce e bine si ce e rau ? Cand vei fi si tu de calibrul lor mai discutam ! Ce te intereseaza pe tine daca Schuller a jucat cu verigheta sau nu ? Esti tu in masura sa judeci acest lucru cand tu defapt nici nu-l cunosti pe actor ? Si observ ca trimiti acest comentariu pe la toate ziarele ca sa te afli in treaba .

un cunoscator
10 iulie 2012
presa noastra

Puteai sa scrii o alta premiera sau inca o premiera sau din nou premiera sau iar premiera sau ne-am saturat de premiere... s.a.m.d. Dar daca scrii o noua premiera ma apuca rasul iar daca imi si explici ma apuca plansul.

Cata
11 iulie 2012
Pt nr 7 : cunoscator

Vai de capul tau mai ai multe pana sa fii un cunoscator !

un cunoscator
11 iulie 2012
ASA ESTE

Mai am multe dar le caut si imi place. Si nu ma plateste nimeni pentru asa ceva. Cand scrii insa in Constanta despre evenimente culturale...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.565 secunde