Banii de la școli, redirecționați către achiziționarea de echipamente pentru elevi

208
Banii de la școli, redirecționați către achiziționarea de echipamente pentru elevi - baniidelascoli1-1588689404.jpg

Articole de la același autor

Sindicatele din învățământ cer Guvernului să redirecționeze banii nefolosiți din Programul pentru școli către achiziționarea de echipamente pentru lecțiile online.

"Este evident faptul că, de la data de 11 martie 2020, când a început starea de urgență, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru Programul pentru școli al României, au rămas nefolosite, din cauza suspendării cursurilor. Practic, fondurile neutilizate, la finele anului bugetar vor fi returnate la bugetul de stat. Un calcul aproximativ arată că această sumă nefolosită este de peste 160 de milioane de lei, sumă cu care s-ar putea achiziționa, de exemplu, tablete suficient de performante pentru 200.000 de elevi, aproape de numărul elevilor care nu pot participa în această perioadă la învățarea online din cauza lipsei echipamentelor necesare pentru acest tip de învățare", sunt de părere reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, din care face parte și Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.

Aceștia fac un apel către guvernanți ca sumele încă neutilizate în Programul pentru școli să poată fi folosite pentru achiziționarea de terminale de tip desktop, laptop, tablete funcționale pentru elevi. "Solicitarea noastră are la bază faptul că, pe perioada stării de urgență, realitatea ne-a arătat că există un număr semnificativ de elevi, proveniți din zonele rurale și din familii defavorizate, care nu au mijloacele tehnice necesare pentru a participa la activitățile didactice ce se desfășoară în format online, întrucât nici unitățile de învățământ, nici inspectoratele școlare și autoritățile locale nu le-au pus la dispoziție aceste dispozitive. Mai mult, în condițiile în care există riscul ca procesul de învățământ să se desfășoare și în anul școlar 2020 – 2021, tot în sistem online, atunci este de datoria tuturor factorilor decizionali implicați în finanțarea învățământului de stat, să pună la dispoziția tuturor elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, terminale de tip desktop, laptop, tabletă funcțională. Pentru aceasta, trebuie identificate fondurile necesare pentru achiziționarea acestora. Apreciem că nu poate fi trecută în responsabilitatea familiilor o asemenea obligație – de achiziționare a echipamentelor menite să asigure accesul la învățarea online", este de părere președintele FSLI, Simion Hancescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4982 secunde