Bani ceruți la ședințele cu părinții. Bucovală avertizează: "Nu sunt de acord, sub nicio formă, cu colectarea banilor în școală"

8025
16
Bani ceruți la ședințele cu părinții. Bucovală avertizează:

Articole de la același autor

Prima săptămână de școală reprezintă eternul calvar pentru părinții care știu că această convocare este sinonimă cu bani, bani și iar bani: pentru fondul școlii, pentru fondul clasei, dacă în cel mai fericit caz copiii învață în aceeași clasă renovată anul trecut sau eventual dacă nu cumva părinții s-au mobilizat din timpul vacanței să renoveze clasa.


Și dacă pe vremea comuniștilor fața de bancă era cam singura grijă, acum se vorbește deja de zeci de milioane investiți în ceea ce este legiferat drept GRATUIT.


Zilele trecute, am surprins o discuție între doi părinți de la o școală de "fițe" constănțeană care se tânguiau că una dintre "figurantele" clasei a lansat o sumă fabuloasă pentru a fi cumpărat și aer condiționat. "Eu nu am acasă așa ceva, pentru că face rău sănătății, dar dacă m-aș fi ridicat să spun în ședință ar fi crezut că sunt o sărăn-toacă, de aceea m-am abținut", spunea una dintre mămici. Iar cealaltă, ca să-i țină isonul, a replicat (deja clasic): "Da… că pe vremea noastră am avut și uite ce ge-nerații de oameni cu carte au ieșit, nu ca putorile de acum, care nu mai citesc un rând!".


Conform explicațiilor oferite de con-ducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, pentru reparațiile din școli, banii alocați sunt din capitolul cheltuieli materiale, care provin din costul standard per elev și se află în bugetul unității de învățământ de la începutul anului bugetar. Acest cost standard per elev are două componente: cea a drepturilor salariale și cea de cheltuieli materiale și servicii. Așadar, fiecare școală are în buget suma corespunzătoare conform numărului de elevi. În condițiile în care acesta este insuficient, se poate face suplimentare din bugetul propriu al autorităților locale, la solicitarea directorilor de școli. 


S-ar părea, însă, că aceștia nu prea se adresează primăriei, asta dacă ar fi să dăm crezare primarului Decebal Făgădău, care a afirmat că nu i s-au adresat managerii de școli.


"Fără să știm cine este vinovatul nu putem lua măsuri!"
Întrebată ce pot face părinții în asemenea cazuri, prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, a răspuns: "Dacă acești părinți au fost obligați să dea anumite sume de bani de către con-ducerea unității școlare sau de către cadrele didactice ar trebui să fim sesizați. Ce aș putea să fac eu atâta timp cât nu primesc nicio sesizare scrisă din partea pă-rinților? De când sunt inspector general le-am transmis tuturor directorilor un mesaj clar: nu sunt de acord sub nicio formă cu colec-tarea banilor în școală. În momentul în care aceste lucruri nu ne sunt aduse la cunoștință cu nume… pentru că ni se cere să luăm măsuri fără să știm cine este vino-vatul", a spus "generalul". 


Din păcate, niciun părinte nu își asumă acest "capăt" de drum din teama firească de a nu se răsfrânge asupra copilului, mai ales că românii sunt lipsiți de solidaritate, în general…


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
alex
20 septembrie 2016
vorbiti aiurea

tot bateti campii cu costul standard pe elev ....3043 de lei pe an pe elev cam 700 euro/an este total insuficient sa asiguri o sustinere cat de cat decenta ... este foarte clar ca daca parintii sau unii parinti cu fite (asa cum se spune in articol) nu ar sustine scoala am fi exact ca in evul mediu...Machidoanca din varful ISJ se face ca nu stie ca parca nu are copil in scoala si nu stie ... mi-e scarba. In toate tarile civilizate parintii sunstin scoala si mai ales cei care au bani sustin scoala si aduna fonduri pentru scoala ...numai la noi e o rusine sa ai bani si sa ii investesti in scoala....mamelele alea revoltate ar face mai bine sa se duca la munca si sa dea mai putin din gura.

eel
20 septembrie 2016
corneel

Problema nu e ca cei cu bani dau bani, dar ii obliga si pe cei fara sa dea la fel. Nu prea e corect. Vrei sa faci o donatie, esti liber, dar nu ma obliga si pe mine. Si prin donatie, sa nu fie avantajat copilul acelui parinte, ca nu mai e donatie, se numeste altfel.

clanul bucovala
20 septembrie 2016
nu se incurca

cu maruntis

ion
20 septembrie 2016
pentru alex

mai dute dracu ma bogatule ,daca ai asa de multi bani fa donatie la scoala ,dar ce se intampla acum nu e donatie e taxa ,se cer bani si nu e corect ,daca vreau dau daca nu nu ,scoala e gratuita asa zice legea ,daca nu le convine sa o faca pe bani ,si tu nu mai fi asa indignat ca nu cred ca esti asa de bogat pe cat vrei sa apari ,cretinule!!!!

Răspuns la: vorbiti aiurea
Adăugat de : alex, 20 septembrie 2016
tot bateti campii cu costul standard pe elev ....3043 de lei pe an pe elev cam 700 euro/an este total insuficient sa asiguri o sustinere cat de cat...
Meseria de reclamagiu
20 septembrie 2016
E vremea lor

Sefii astia,odata cocotati in functii de partid si de stat ne invata cum se face o reclamatie.Ei nu stiu ce se petrece in curtea lor si nu reactioneaza decat pe baza unei reclamatii...cu nume si prenume.Altfel nu se poate.In felul asta,seful nostru/al vostru,nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase.El e curat.Ne-au dat ocupatie,ca ne plictisim acasa.Spuneam zilele trecute ca eu si vecinii mei ne-am impartit pe sectoare.Fiecare cu reclamatia lui,intocmita conform idicatiilor date de partidul unic pesedist.Am incercat sa fac o lista cu genul de reclamatii care-i atentioneaza pe sefi atunci cand sunt obligati sa-si faca datoria.El,seful citeste reclamatia ta si daca are nume si prenume se rezolva.De exemplu,cand ai prins un politist la furat trebuie sa faci o reclamatie ca seful politistului se face ca nu stie.Cand Fagadau autorizeaza constructii pe spatiul verde trebuie sa faci o reclamatie.Din acest motiv,Fagadau vine in intampinarea cetatenilor si organizeaza dezbateri publice cu reclamagii.Altfel iti tranteste "accentul vertical" in nas,in geamul tau.Doamna Bucovala ne indruma si ea sa facem reclamatii cand se strang bani in clasa ca directorul scolii nu stie ce se petrece in scoala lui.Si asa mai departe.Lista va fi gata saptamana viitoare.Ma intrebam cum ar fi sa pleci la razboi,sa lupti pe un front real pe baza de reclamatii.Ma gandeam ca trebuie sa-mi reclam camaradul atunci cand el pleaca la lupta fara gloante,ca sergentul comandantul plutonului nu stie.Chiar si inamicul are dreptul sa-ti faca reclamatie daca l-ai lovit.Sictir mai sefilor,directorilor si inspectorilor ori unde va aflati voi !

banu la noi
20 septembrie 2016
romani saraci si fraieri

Deși ai crede că în Constanța nu mai ai unde să arunci un ac, darămite să mai construiești, sunt încă multe terenuri neexploatate, proprietate privată, care urmează să fie transformate în blocuri sau spații comerciale. Unii investitori imobiliari s-au orientat către construcția de blocuri de locuințe, alții însă vor să ridice spații comerciale. Este și cazul familiei Bucovală, patronii de la Bueno Comp SRL, care intenționează să construiască un imobil vizavi de Lupoaică, la intrarea în Peninsulă, cu birouri pentru organizații neguvernamentale și alimentație publică.

Spilberg Costhellyno
20 septembrie 2016
oribil, scarbos, marsav

Cele patru vipere odioase din ISJ incurajeaza prostia si incompetenta. Teroarea comica din sistem produsa de prostia profesoarelor inspectoare devine insuportabila. Sunt parinte si cadru didactic si nu am vazut atat prostie si incompetenta niciodata. PARODIA SEX AND THE CITY a devenit o borseala de latrina. Degeaba recitati prin cancelarie sau fumoar nesfarsite discursuri explozive producatoare de agalatie contagioasa cu scopul de a orandui intelept si trainic educatia. In fata CP si a ziarelor care tac ca un cacat in iarba sa va auzim, desteptelor. Suntem jalnici dragi colegi daca o proasta agramata este sefa noastra. Elegiac, tanguitor si melancolic trai de dascal.

Parinte Scoala 12
20 septembrie 2016
Fondul clasei

500 de lei de copil la clasa pregatitoare! Directoarea refuza sa vina la sedinte. A zis ca vine in octombrie, probabil dupa ce se strang toti banii. oricum, totul se face cum vrea ea.

Kacodreanu
20 septembrie 2016
decat machidoanca

mai bine tiganca.

bunic
20 septembrie 2016
spaga

Desii populatia machedoneasca din Constanta reprezinta cca 10% ,in scolile din oras 90% din directori sunt machedoni,iar 90 % din furnizori (gradinite -scoli)de asemenea sunt machedoni.Cum sa ajuns aici ?De ce sa ne educe machedonii copii?Pentru ca romanii nu au relatiile necesare si refuza sa dea spaga.O mare parte din banii luati de la parinti ajung la cei care ii sustin si ii promoveaza inclusiv si mai ales la Bucuresti .Asta se intampla de ani de zile la Constanta ,un oras condus de machedoni.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4958 secunde