Bacalaureat de toamnă. Candidații picați în vară au o nouă șansă să ia diploma

667
Bacalaureat de toamnă. Candidații picați în vară au o nouă șansă să ia diploma - fotofondbacalaureat-1566315956.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, debutează cea de-a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2019. Peste 43.000 de candidați s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune. O treime din aceștia provin din promoțiile anterioare. 


Anul acesta, conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, bacul de toamnă începe cu probele scrise, cele de competențe fiind programate la finalul sesiunii, în luna septembrie. 


În județul Constanța, s-au înscris 1.583 de candidați care, începând de astăzi, vor intra în examen. 658 dintre aceștia sunt așteptați la proba la limba și literatura română, 1.077 vor da doar proba obligatorie a profilului, iar 944, proba la alegere a profilului. 


Cinci centre de examen, la Constanța 
În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a stabilit cinci centre de examen în municipiul Constanța. Este vorba despre Liceul Teoretic "George Călinescu", Colegiul Comercial "Carol I", Liceul Teoretic "Decebal", Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații și Liceul Teoretic "Lucian Blaga". 


Accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise se face între orele 7.30 și 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.


Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza doar creion negru. Pentru probele scrise la matematică și geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenți. 


Atenție, nu este permis accesul cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. 
"Cei surprinși în astfel de situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului", explică inspectorul școlar general Petrică Miu. 
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere audio-video. 


Trei probe de foc 
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat național, sesiunea august - septembrie 2019, astăzi are loc proba scrisă la limba și literatura română, iar mâine, cea la limba și literatura maternă. Pe 23 august, este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august, proba la alegere a profilului. 


Odată scăpați de examenele scrise, candidații vor susține, pe 27 și 28 august, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 29 august - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Între 30 august și 2 septembrie, va avea loc evaluarea competențelor digitale, iar pe 2 și 3 septembrie, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională. 


Tot pe 3 septembrie, vor fi afișate și rezultatele la probele scrise. Între orele 12 și 16, candidații nemulțumiți își vor putea depune contestațiile, iar pe 7 septembrie, vor afla rezultatele finale. 


TelVerde pentru sesizarea tentativelor de fraudă 
Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția linia TelVerde - 0800/801.100, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 - 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8.00 și 16.00, iar vineri, 23 august, între orele 8.00 și 14.00. 


Reamintim faptul că, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să ia minimum nota 5 la fiecare dintre acestea și să obțină media 6 cel puțin, la probele scrise.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1925 secunde