Aventuri rusești la Casa de Cultură din Constanța

425
Aventuri rusești la Casa de Cultură din Constanța - festivalfilmprint-1347028502.jpg
Festivalul de film rusesc Kino+ continuă să ruleze filme de calitate la Casa de Cultură din Constanța. Gândit ca o acțiune menită să ridice, prin film, cunoștințele de limbă și cultură rusă, în special în rândul rușilor lipoveni, dar și a marelui public, organizatorii și-au propus ca filmul rus să oprească anul acesta în mai toate localitățile unde trăiesc și lipoveni. Cel puțin așa ne-a spus Nichifor Vorobiov, directorul executiv al comunității rușilor lipoveni din România. Acolo unde sunt lipoveni și case de cultură, va rula și filmul rus. 


După Constanța, următoarea oprire va fi la Năvodari, și apoi, unde în altă parte dacă nu la Ghindărești, unde sunt peste 3000 de lipoveni? În județ mai sunt discuții pentru o oprire și la 2 Mai, unde chiar dacă nu știam, ne dăm seama că trăiesc ruși lipoveni numai uitându-ne la arhitectura bisericii.

În Tulcea, filmul rus se va opri câte o săptămână, pe rând, la Sarichioi, Jurilovca, Salva Rusă, Slava Cercheză, Carcaliu și, în final, în Tulcea. Față de cele 11 județe și 25 de localități care au fost bătute anul trecut, anul acesta organizatorii și-au propus 40 de localități din 17 județe.

"Ideea a venit anul trecut unui grup de tineri din comunitate, de a promova filmul rus în rândul rușilor lipoveni. (Mai exact, inițial au fost două fete Svetlana Cră-ciun și Iuliana Timofte, care au reușit să formeze un grup). Ei au provocat stu-denții de la Univer-sitate, de la Limba rusă, să traducă filme rusești. Și mulți au acceptat provocarea. Toate filmele sunt traduse de studenții de la Limba rusă", ne-a povestit Nichifor Vorobiov. "Filmele le-am primit gratis de la Lenfilm și Mosfilm, prin Rossotrudnicestvo (agenție federală care are menirea să promoveze influența Rusiei în țările străine apropiate - n.r.) cu condiția să le difuzăm gratuit".

Deși intrarea este liberă publicul nu se înghesuie la film. "Mă temeam în prima seară să nu fie numai 15 - 20 de inși în sală, dar au fost 80" ne-a spus acesta ușurat, considerând că 80 e o cifră onorabilă pentru constănțeni și filmul rusesc care nu se mulează chiar pe toate gusturile. Marți au fost 65 de spectatori la "Gambitul turcesc", iar miercuri, la "Povestea cosmosului meu" au ajuns 89 de constănțeni. Cei mai mulți au văzut drama bunicii Tosia, care a înduioșat 90 de spectatori. Organizatorii sunt însă împăcați cu cifrele astea știind că la sate se va strânge la film cam toată suflarea de limbă rusă.

Astăzi este programat filmul "Georg" inspirat din viața baritonului estonian Georg Ots, film în regia lui Peeter Simm. Filmul ne derulează viața artistului văzută prin prisma celei de-a doua soții a acestuia, Asta Ots. Bugetul de 32 de milioane de coroane l-a clasificat drept cel mai scump film estonian de până acum. Filmările au fost făcute în Tallinn, Helsinki și Moscova.

Duminică, 9 septembrie, festivalul de film rusesc se va încheia cu drama "Efect de seră", o producție 2005 a regizorului Valeri Ahadov, ce va rula de la ora 18:00.

Vom vedea, din nou, cum ajutorul poate veni din cele mai neașteptate locuri în povestea unei tinere care se trezește fără bagaje și fără acte într-un oraș străin.

Filmul a fost nominalizat la Marele premiu la "Kinotaur 2005" dar și la Montréal World Film Festival 2005 și a luat premiul Milos Macourek; "Cel mai bun film artistic" din partea juriului ecumenic la Festivalul Internațional de filme pentru copii și Tineret Zlín 2006.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5555 secunde