Ați pregătit ghetuțele? Sâmbătă noapte vine Moș Nicolae

144
Ați pregătit ghetuțele? Sâmbătă noapte vine Moș Nicolae - mosnicolae1-1449256830.jpg

Articole recomandate

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.


Moș Nicolae e o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creștin numele și data de celebrare a Sfântului Nicolae, care a fost un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinței în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moș Nicolae a existat ca trup și suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credința și generozitatea.


Nuielușă sau daruri?
În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educația copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuielușă, dacă nu au fost cuminți, fie dulciuri și alte daruri, dacă merită. Tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.


În tradiția creștină, Moș Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.


Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători și practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiția românească, Moș Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Social : Loto. Tragere specială Joker de Moș Nicolae
Pagina a fost generata in 0.4348 secunde