Atenție, credincioși, am intrat în postul mare!

167
De astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare. În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în biserici va fi oficiată slujba Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în zilele de miercuri și vineri se săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite. 

Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, începând cu ora 17. Miercuri, 20 martie, va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", începând cu ora 8.

Postul cel Mare a fost orânduit de Biserică pentru pregătirea celor ce urmau să primească Botezul creștin de Paști și ca mijloc de creștere duhovnicească a credincioșilor pentru întâmpinarea Patimilor și a Învierii Domnului. Totodată, Postul Mare amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.

Postul Paștilor este nu numai cel mai lung și mai important, ci și cel mai aspru dintre posturile de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Sfinții Părinți consideră că acest post are origine apostolică; de la sfârșitul secolului al III-lea postul a fost împărțit în două perioade distincte: Postul Păresimilor sau Postul Prepascal (ține până la Duminica Floriilor) și Postul Paștilor sau Postul Pascal (din Duminica Floriilor până la cea a Învierii). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile.

În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la pește de Buna Vestire (25 martie) și de Intrarea Domnului în Ierusalim (28 aprilie).

Sfântul Andrei Criteanul, autorul Canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creștină, de la care a primit o educație aleasă. Mai târziu, a devenit monah în "Frăția Sf. Mormânt" de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit și "Ierusalimiteanul".

Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una din slujbele deosebit de importante din perioada Postului Sfintelor Paști. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viața veșnică în anul 740, când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormântul său se afla nu în Creta, ci în localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos). Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul este un canon de pocăință, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcătuit din cântări prin care cerem milostivirea lui Dumnezeu.

Liturghia darurilor mai înainte sfințite a fost redactată de Sfântul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.), fiind vorba de o vecernie combinată cu rugăciuni adăugate, pregătirea Darurilor și primirea Sfintei Împărtășanii de către credincioși.

Poartă acest nume deoarece Sfântul Agneț (Sfântul Trup) este scos din duminica anterioară oficierii Liturghiei darurilor mai înainte sfințite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3292 secunde