Astăzi, mare sărbătoare religioasă. Tradiții populare de Sf. Dumitru

374
Astăzi, mare sărbătoare religioasă. Tradiții populare de Sf. Dumitru - sfantuldimitrieizvoratoruldemir2-1477416731.jpg
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit astăzi de creștinii ortodocși - sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sâmedru, s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Dioclețian, ca fiu al prefectului cetății. Părinții săi au fost creștini în taină, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educație creștină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităților lui morale și intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetățile să se jertfească zeilor păgâni ca mulțumire pentru victoriile militare pe care le avusese. 


Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniță, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creștin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie și poruncește ca acesta să fie ucis. 
Moaștele Sf. Dimitrie se află în biserica cu același nume din Tesalonic. În țara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie. 


Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiția, ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru. 


Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineața sărbătorii Sf. Dumitru. Astfel, dacă dimineața se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3632 secunde