Astăzi este Duminica Tomii. Iată ce trebuie să faceți

171
1
Astăzi este Duminica Tomii. Iată ce trebuie să faceți - duminicatomii201843907500-1523780647.jpg

Articole de la același autor

Duminica Tomii se celebrează în fiecare an, în prima duminică după Paște. Această zi poartă numele de Duminica Tomii și este cea încheie Săptămâna Luminată, care este încărcată de tradiții și obiceiuri. Aceasta poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului. 


În această zi sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători, scrie România Tv. 


Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere. 


Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.


În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.


Comentează știrea

Ismail via brussel
15 aprilie 2018
Religia și libertatea

Mai bine prefer multă libertate an creier de cât toate mizeriile de religii .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6537 secunde