X
X

Artefact din timpul împăratului roman Tiberius, la Muzeul de Istorie

Ştire online publicată Miercuri, 15 Ianuarie 2020. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) își așteaptă vizitatorii, instituția de cultură îndemnându-i să admire bogatul patrimoniu de care dispune. Aici, oamenii au ocazia de a admira și un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie. Inscripția în limba greacă a fost descoperită întâmplător în anul 2012, în comuna Săcele (jud. Constanța) și provine probabil de la Histria.


Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 d.Chr. Specialiștii muzeului afirmă că importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. 
"Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.


Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional «Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods»,și a văzut lumina tiparului în actele acestei manifestări științifice, într-un articol semnat de cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu", au explicat aceștia.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.4766 secunde