Aproape un sfert din absolvenții de liceu nu susțin Bacalaureatul. Care sunt cauzele scăderii înscrierilor

1684
Aproape un sfert din absolvenții de liceu nu susțin Bacalaureatul. Care sunt cauzele scăderii înscrierilor - fondbacalaureat-1624796772.jpg
Luni, 28 iunie, debutează sesiunea de vară a Bacalaureatului 2021 cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru această primă sesiune, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a înregistrat un număr de 5.090 de candidați, din care 837 provin din seriile anterioare. Din cele 32 de centre de examen stabilite în județul Constanța, 19 vor primi candidați ai altor licee.

Anul trecut, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 6.092 de candidați, cu 1.000 mai mult față de anul acesta, dintre care 4.632 de candidați din promoția curentă, respectiv 1.469 de candidați din promoțiile anterioare.

Județul Constanța se situează în trendul descendent al înscrierilor înregistrat la nivel național, lucru catalogat drept „îngrijorător” de către ministrul Sorin Cîmpeanu. Se poate vorbi de cel mai mic număr de înscriși din ultimii opt ani. Dacă în 2014 se vorbea de peste 160.000 de candidați, anul acesta s-a ajuns la 133.683.

Mai trebuie reamintit că, spre deosebire de anul trecut, când s-a eliminat din programa de examen materia întreg semestrului II, anul acesta s-a scos mult mai puțin. „Anul acesta s-a încercat adaptarea tematicii în punctele care nu au fost considerate a fi cu caracter esențial, fără de care nu se poate”, a explicat ministrul.

Scăderea participării la Bac va influența înscrierile la facultate

În cea mai recentă conferință de presă, de joi, 24 iunie, întrebat despre un caz reclamat la un liceu din capitală, unde din 100 de absolvenți doar 10 s-au înscris, fiind adusă în discuție atitudinea unei profesoare de matematică, ministrul a declarat: „Am repetat accentuat și apăsat în toate întâlnirile cu inspectorii generali și directorii de școli să dea dovadă de empatie și înțelegere în această perioadă și să nu încerce descărcarea pe elevi a tuturor neajunsurilor de care suntem responsabili în primul rând noi, decidenții din Educație, apoi responsabili sunt și profesorii și ultimii sau deloc responsabili sunt elevi. Vor fi verificate personal aceste situații”.

De asemenea, a reiterat demersurile făcute în acest an școlar atât de afectat de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, încercând să explice îngrijorătoarea situație de la înscriere.

„O bună parte nu s-a înscris chiar dacă Ministerul Educației a flexibilizat la maxim condițiile de încheiere a situațiilor școlare, micșorând la două note, în loc să fie numărul de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline. Din punctul de vedere al comunicării s-au făcut toate eforturile. Cei 23% care nu s-au înscris fie nu au putut să-și încheie situația școlară, fie, după o perioadă îndelungată de timp în care au pierdut contactul cu școala, au renunțat la a se mai înscrie, fie au dorit să se înscrie, dar au avut impedimente la nivelul acesta de comunicare cu cadrul didactic”, a mai precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Mergând mai departe, pe firul... educațional, ministrul și-a exprimat îngrijorarea și vizavi de admiterea în facultăți. În condițiile în care numărul de absolvenți de liceu înscriși la Bacalaureatul 2021 este cu 22.000 mai mic, iar numărul de locuri la facultățile din România este un pic mai mare față de anul trecut, s-ar părea că va fi o concurență cu un anumit specific. Pentru anul universitar 2021-2022 cifra de școlarizare pentru ciclul licență, învățământ superior, sunt 64.667 de locuri finanțate de la bugetul de stat.

Calendarul Bacalaureatului 2021

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep luni, cu Limba și literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), care se susține la Matematică sau la Istorie. Pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie – cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afișate pe 5 iulie – până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3742 secunde