Anghel Saligny, comemorat de bibliotecarii constănţeni

536
Anghel Saligny, comemorat de bibliotecarii constănţeni - saligny-1620049877.jpg

Articole de la același autor

Specialiştii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa marchează, la începutul lunii mai, 167 de ani de la naşterea marelui inginer constructor Anghel Saligny, academician, ministru şi pedagog român. El este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti.

Fiind iniţial atras de astronomie, a frecventat cursurile Universităţii din Berlin, avându-l ca profesor şi pe celebrul fizician Hermann von Helmholtz (1821 - 1894). Apoi, în perioada 1870-1874 a urmat studiile inginereşti la Şcoala Tehnică Superioară Charlottenburg (Technischen Hochschule Charlottenburg).

Pe parcursul carierei sale, Anghel Saligny a fost un remarcabil inginer constructor, realizator de multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.

Totodată, el are contribuţii majore la înfiinţarea Societăţii Politehnice din România, în cadrul căreia a creat un corp tehnic naţional. În acelaşi timp, a proiectat şi construit numeroase poduri metalice, înlocuindu-le pe cele necorespunzătoare, executate de firme străine, aşa cum ar fi podul peste Siret, la Cosmeşti, de 430 m lungime (1888).

Podul de la Cernavodă, dublat astăzi de un sistem de poduri combinate, construit tot de ingineri români, rămâne cel mai important simbol al ingineriei româneşti din perioada de început, examenul său de maturitate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7136 secunde