In Memoriam

Amprenta unică a lui Cornel Patrichi asupra spectacolelor de la "Fantasio"

515

Articole recomandate

Diagnosticat în urmă cu doi ani cu cancer pulmonar, celebrul coregraf Cornel Patrichi s-a stins, ieri, din viață, la vârsta de 72 de ani. 


La împlinirea a 40 de ani de existență, secretarul literar artistic al Teatrului "Fantasio", Jean Badea, scria 40 de schițe de portret printre care și cea dedicată memoriei coregrafului Cornel Patrichi, cel care a petrecut șapte ani la Constanța. 


"A fost un timp - 1971-1978 -, când primul coregraf de revistă al țării, Cornel Patrichi, semna baletele spectacolelor de la Fantasio, perioadă unică și de magie a creației. Deși numele i-a apărut și pe afișele Teatrului «Tănase» din București sau pe genericul emisiunilor de divertisment ale televiziunii (într-un cuplu forte cu regretatul Alexandru Bocăneț), se pare că la Fantasio a avut cel mai deschis câmp de aplicație a gândirii sale coregrafice. 


De la selecția soliștilor (Kiss Endre, Gina Varga, Milidi Tătatu, Livioara Voiculeț, Rodica Manolache, Mihaela Marcău) și a ansamblului (Ana Drăgan, Sida Bocancea - soția lui Dan Spătaru, Viorica Asan, Mari Remcea, Vali Viji, Florin Maceac și alții), până la alegerea desenelor coregrafice, a costumelor și a ilustrației muzicale, totul purta «marca» seriozității și profesionalismului ridicată la cote înalte. 


Au rămas - din nefericire doar în amintire - superbele tablouri coregrafice: Vis de lustragiu, Orchestra, Orașul, Patru plus una, Platforma Năvodari și Gara Maritimă, Discoteca Fantasio și altele.


Chiar într-un dans tematic de «comandă social-politică», cum a fost acel «balet al chimiei» din Revista de aur. Cornel Patrichi avea talentul de a transfigura chipuri atitudini mișcări… aducând omenescul în prim-plan.


Cu timpul, revista muzicală nu mai avea taine pentru Cornel Patrichi. Prologul și finalul spec-tacolelor - două momente fierbinți ale oricărei premiere - erau cedate de regizori coregrafului frenetic, care le transforma în clipe de efemeră virtuozitate. Astăzi ne mai rămâne doar nostalgia artei lui Patrichi și a trupei sale de la Fantasio".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4439 secunde