Amfora veche de 1.800 de ani, la Muzeul Marinei Române

218
Amfora veche de 1.800 de ani, la Muzeul Marinei Române - amforamuzeulmarinei1-1583068796.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, amfora cu seu de oaie este una dintre cele mai apreciate piese adăpostite de către Muzeul Marinei Române, aceasta având o vechime de aproximativ 1.800 de ani.

Potrivit muzeografilor, această amforă a fost descoperită accidental, la est de Constanța, la data de 25 septembrie 1982, la o adâncime de 40 de metri, de către un vas de pescuit. În pofida vechimii sale, exponatul se prezintă într-o stare de conservare foarte bună, iar seul din interior s-a solidificat datorită salinității mării.

Conform buletinului de analiză al conținutului, calitatea seului de oaie, care a sfidat secolele, conservat fiind în interiorul amforei, este deosebit de bună, cu excepția acidității libere organice, ceilalți parametri fiind comparabili cu ai unui seu proaspăt, de bună calitate.

"Buletinul de analiză poate fi văzut alături de fragmentul de amforă, care se regăsește în expoziția de bază a Muzeului Marinei Române. În antichitate, seul de oaie era folosit pentru iluminatul cu opaițe, dar și la gătit. Seul constituia, totodată, unul din ingredientele necesare în prepararea cosmeticelor naturale. Astfel, praful din oxid de plumb, amestecat cu seu de oaie devenea un fond de ten foarte alb, folosit pentru a masca bronzul pielii. Cu cât o femeie avea pielea mai albă, cu atât era considerată mai frumoasă.

Pe de altă parte, seul era folosit și în medicină, pentru vindecarea rănilor și contuziilor", au declarat muzeografii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5318 secunde