Universitatea "Andrei Șaguna"

Al 13-lea titlu Doctor Honoris Causa pentru Guvernatorul BNR

648

Ieri, la apogeul festivităților dedicate aniversării a două decenii de existență a Universității "Andrei Șaguna" în orașul nostru, Aula Magna a devenit realmente neîncăpătoare. Și nu atât de părinți, bunici și neamuri care și-au susținut propriul absolvent al promoției 2012 a Facultății de Științe Economice, secția Finanțe - Bănci și Management, cât de un auditoriu format din economiști dornici să asiste la disertația academicianului Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, invitat de onoare să susțină cursul festiv al acestei promoții.

La evenimentul de ieri, a mai participat și rectorul de onoare al Universității "Andrei Șaguna", academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, care în cuvântul său a precizat că, în urmă cu 20 de ani, când un coleg de-al său de la Iași i-a propus să gireze geneza acestei instituții, a fost un pic temător.
"Dar cunoscând acest nucleu macedo-român, astăzi nu regret, iar faptul că a ajuns un exemplu de succes al învățământului universitar privat este meritul domnului Papari și al colectivului pe care a știut să-l aleagă. Iar dacă Andrei Șaguna a ajuns sfânt este și datorită lui Papari", a încheiat academicianul într-o cheie comică, dar argumentată, imediat, de însuși rectorul Aurel Papari.

În preambulul disertației sale, intitulată "Politica monetară postcriză: reconfigurarea obiectivelor și a instrumentelor", academicianul Mugur Isărescu a ilustrat valoarea intelectuală a patriarhului acestei universități, recunoscând că are emoții deosebite, deși este și cadru universitar, pentru că asemenea momente festive îi amintesc de anii dragi ai studenției sale. Și a continuat cu aprecierea că un economist este, în esență, un filosof al vieții economice și sociale: "Dumneavoastră veți lucra mai mult decât am lucrat noi, în acești 20 de ani, într-o economie de piață modernă. Ea se construiește treptat, se reface, este complicată și nu poate să funcționeze absolut deloc, dar absolut deloc fără instituții puternice, întărite continuu, riguros reglementate, ceea ce nu înseamnă suprareglementate".
Isărescu a afirmat că a participat la reconstrucția Băncii Naționale a României "și nimic nu a fost mai greu decât echiparea ei cu personal de calitate". De asemenea, le-a împărtășit studenților crezul său de-a lungul vieții, și anume că "Totul începe cu școala și se termină cu școala. Cred cu tărie că școala, cartea, cercetarea și răbdarea sunt cele mai puternice argumente în fața invaziei subdezvoltării, dar și a crizelor de tot felul".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Februarie 2012
Stire din Economie : BNR a urcat prognoza de inflație la 3,2%
Pagina a fost generata in 0.5843 secunde