Admiterea la Universitatea Maritimă Constanța. Noutăți privind examenul și modul cum se vor ține cursurile

1323

Articole de la același autor

Universitatea Maritimă Constanța se pregătește de admitere. Cu un număr de 1.290 de locuri puse la dispoziția celor interesați să urmeze o carieră în navigație, electromecanică navală, electronică sau ingineria mediului, instituția de învățământ superior este pregătită să asigure cele mai bune condiții de studiu, inclusiv în contextul pandemic.

Conducerea Universității Maritime Constanța a prezentat, joi, 8 iulie, condițiile în care se desfășoară, anul acesta, admiterea în instituția de învățământ, dar și cum va începe următorul an universitar. Prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rector al Universității Maritime Constanța, și președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, au prezentat cum vor fi evaluați tinerii care-și vor manifesta intenția de a urma cursurile UMC. „Admiterea se va desfășura pe baza unui examen care, anul acesta, se va derula pe baza unor documente. Nu va fi un examen fizic. Media de admitere va rezulta din media de la bacalaureat și media obținută la matematică, la bacalaureat”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur.

„Noi oferim programe de inginerie. Programele de studii de licență sunt următoarele: navigație maritimă, electromecanică navală, electrotehnică, inginerie și management, ingineria mediului, electronică și telecomunicații. Suntem pregătiți să ne desfășurăm activitatea, indiferent cum va începe anul universitar. Am căpătat o experiență în această perioadă grea pe care am parcurs-o”, a mai afirmat reprezentantul UMC.

Cursuri în scenariu hibrid: studenții din anul I în bănci, ceilalți online

La rândul său, președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, a arătat că instituția de învățământ superior a făcut toate pregătirile pentru ca, din toamnă, studenții din anul I să fie prezenți, în bănci, la cursuri.

„În această perioadă, în care ne pregătim și de deschiderea noului an universitar, încercăm să găsim soluțiile cele mai bune. Anul universitar va începe cu studenții în bănci, de la 1 octombrie. Ne pregătim, la Universitatea Maritimă Constanța, de un scenariu hibrid. Noi nu credem că această stare de alertă va înceta. La 1 octombrie, începem școala cu studenții de anul I, prezenți fizic la cursuri, pentru că ne-am învățat din anii trecuți că ei sunt destul de eterogeni. Este obligatoriu să încercăm să ridicăm nivelul lor de pregătire. Grupele de studiu pentru cursuri, seminariile și laboratoare vor fi acceptate de ARACIS.

Pentru studenții anului II, III, IV, cursurile vor fi online. Vom utiliza platforma universității. Seminariile şi laboratoarele se vor face față în față. Cursurile vor avea o încadrare în regim modular. UMC are o experiență destul de bună în ceea ce privește activitățile practice de laborator”, a afirmat profesorul universitar Cornel Panait.

Săli de curs dotate cu ecrane gigant

O noutate pregătită de universitate pentru studenți este dotarea sălilor de curs cu 60 de ecrane gigant, pentru conectarea în format online a tinerilor la cursuri. Prof. univ. dr. ing. Cornel Panait a făcut chiar o comparaţie cu un show de televiziune foarte cunoscut în România.

„O noutate o reprezintă faptul că ministerul solicită ca, indiferent de orele la care se vor desfășura cursurile, cadrele didactice să fie prezente în sălile de clasă. În acest fel se intenționează urmărirea onestității, cu care această activitate să fie mai fermă. Avem o serie întreagă de tatonări. Intenționăm, de asemenea, ca două dintre sălile noastre de curs să fie dotate cu sisteme audio-video, așa cum făceau cei de la «Românii au Talent». Cumva, pe pereți, să fie atașate 60 de monitoare prin care studenții să se conecteze cu noi”, a exemplificat Cornel Panait.

În altă ordine de idei, anul universitar 2021 - 2022 va începe cu un program de practică, UMC fiind câștigătoarea a două proiecte de practică.

„Avem capacitate de școlarizare de 1.290 de locuri. Avem în jur de 140 de locuri bugetate. Acestea au fost alocate universității în funcție de capacitatea de școlarizare. Restul locurilor sunt cu taxă”, a precizat președintele Senatului UMC.

Se impune precizat că extrem de importantă în construirea viitorului unui navigator este practica realizată în timpul anilor universitari. „Pentru ca studenții să își găsească de muncă după ce vor termina facultatea, trebuie să facă practică pe nave comerciale. UMC are, în prezent, 110 oameni care fac practică. Foarte multă lume trăiește într-un trecut în care, dacă se lamentează, este perfect. Noi nu trebuie să ne lamentăm. Bursa pe care o oferă programul Erasmus este de 720 de euro. Gradul de angajabilitate în domeniu este în jur de 60%”, a mai adăugat Cornel Panait.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5712 secunde