ADMITERE 2012. Examen scris sau media de la BAC? Ce au decis universitățile

652
ADMITERE 2012. Examen scris sau media de la BAC? Ce au decis universitățile - examen-1335337209.jpg
Bacalaureatul este miza din acest an la admiterea în universități: notele din timpul liceului nu vor mai conta, iar testele scrise se vor da doar pentru câteva specializări. Majoritatea facultăților pândesc examenul național pentru a-i atrage pe absolvenții cu cele mai bune rezultate. E numai o admitere de tranziție, până anul viitor, când admiterea în facultate va fi pe bază de examene.

Absolvenții se pot înscrie la facultate fără grija mediilor din timpul liceului, a decis de curând Ministerul Educației. Asta a forțat univeritățile să anunțe alte reguli, cu două luni și jumătate înainte de admitere. "Examenul are loc în principal la Facultatile de Automatica si Calculatoare, de Electronica si Telecomunicatii și de arhitectură, fiecare dintre acestea avand mai multe domenii la care se sustine acest examen", a spus rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel Șerban, citat de Realitatea.net.

ADMITERE pe bază de dosar

"Este tot admitere pe baza de dosare, cu exceptia a două facultati, Drept si Informatica, care au introdus un test scris", a spus rectorul Universității Al. Ioan Cuza Iași. "Prima probă de limba si literatura romana cu 50% din pondere, iar a doua este una din probele de matematica, istorie sau una din disciplinele la alegere, cu 50%", a spus rectorul USAMV Iași, Vasile Vântu.

Și la Universitățile din București, Cluj, Tîrgu-Mureș, Craiova, Contanța sau Galați se cer notele de la Bac. Teste scrise se vor da numai la Drept, Medicină, dar și la facultățile vocaționale și la câteva facultăți tehnice. Admiterea după acest model este doar de tranziție. Universitățile anunță că, de anul viitor, nu vor mai sta "la mâna" unui examen organizat de Ministerul Educației.

ADMITERE cu examen scris, la Cluj

"Intentionam să incurajam testele de admitere, reintoroducerea testelor de admitere la toate facultatile, departamentele si sectiile", a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Și taxele de studii vor fi modificate. Cum Ministerul Educației va da granturi mai puține, iar numărul de candidați este mai mic decât în alți ani, universitățile pregătesc scumpiri. Până atunci însă trebuie să anunțe numărul de locuri la buget și cu taxă. Cifrele de școlarizare vor fi cunoscute după ce universitățile află câți bani primesc de la Ministerul Educației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 25 Aprilie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ambasadorul Norvegiei, la UMC
Pagina a fost generata in 1.6932 secunde