Acuzații grave la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța: înjurături, presiuni și afaceri personale

3073
18
Acuzații grave la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța: înjurături, presiuni și afaceri personale - costinscurtu-1422555267.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna trecută, a avut loc concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în urma căruia a fost desemnat câștigător Gabriel Custurea.

Contracandidatul său, dr. Constantin Scurtu, director al Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța, total nemulțumit de procedura de desfășurare a interviului, a depus, în termenul legal, o contestație a cărei soluție ar trebui să o afle astăzi.

"Perspectiva de a deveni director era văzută un coșmar!"

Într-o discuție purtată, ieri, cu dr. Scurtu aveam să aflăm cum un interviu s-a transformat într-un circ colectiv, în care auditoriul prezent în sală s-a erijat în examinator, din grupul de angajați ai MINAC (cam 1% din total) care s-a "ales" să asiste la această etapă a concursului făcând parte și… senatorul Puiu Hașotti. "Contestația mea are drept obiect, cu argumente, faptul că nu am putut să-mi susțin proba de interviu, la fel cum a fost îndreptățit colegul meu, domnul Custurea. Eu nu am avut parte de o atmosferă relaxată și de același tratament. Până la urmă nici nu mă interesa asta, ci să-mi prezint punctul de vedere și cum pot să-mi aduc aportul la îmbunătățirea imaginii muzeului, la refacerea credibilității acestei instituții și mai ales cum putem aduce muzeul în secolul XXI. Tot ce afirmam eu că este alb se transforma în negru și invers. Nu aveam un punct diferit de al lor, dar nu trebuia să-l exprim. Prima persoană care a intervenit fără să ceară voie și fără să mă lase să-mi termin ideea vizavi de organizarea expoziției permanente a fost Valentina Voinea. În clipa următoare a cerut cuvântul domnul Puiu Hașotti, care nu s-a mai oprit în a susține că 90% trebuie să fie arheologie și că nu avem patrimoniu suficient pentru a ilustra și celelalte epoci. L-am simțit contracandidatul meu 100%. După care au intervenit și alte persoane. Uneori vorbeau între ei, vrând să se completeze se contraziceau, transformându-se totul într-o adunare pentru alte motive decât cele pentru care venisem eu. Poate ar fi trebuit să părăsesc sala, dar am avut respect față de comisie, față de cei prezenți. Eu am credința că pot să spun «Acesta este planul meu, dvs. decideți!». Pentru că întrebările clare la care trebuie să răspund se referă la organizarea muzeului, cum văd o schimbare în cadrul acestei instituții, dacă vreau să aducem mai mulți bani, cum să implicăm personalul.

S-a afirmat că voi închide șantiere arheologice, din cele 10 care există, că vin să dau oameni afară, că pun în pericol desfășurarea unor proiecte care sunt în derulare. Deja perspectiva de a deveni director era văzută ca un coșmar pentru cei prezenți în sală și care au reușit să influențeze comisia", mărturisește directorul Muzeului "Regele Ferdinand I", filiala Constanța.

"Muzeului îi lipsește credibilitatea!"

Întrebat dacă a descoperit vreun "canal" de reabilitare a situației muzeului, ne-a răspuns: "E foarte ușor să dai vina pe autorități pentru situația în care a ajuns, spre exemplu, Edificiul Roman cu Mozaic. Dacă ar avea credibilitate, muzeul ar putea atrage fonduri atât din țară, dar și din străinătate. La ora actuală, muzeul este orientat numai spre arheologie și sunt avute în vedere doar programele care sunt în beneficiul, pe de o parte a muzeului, pe de altă parte a celor care fac proiectele respective", a punctat dr. Scurtu.

Ce ar fi făcut dr. Costin Scurtu dacă ar fi câștigat concursul? "M-aș fi dus la ordonatorul de credite să-i spun că am venit să pun umărul și să răspund în fața lui de tot ceea ce nu merge bine în muzeu. Devi-za mea este «Respect și loialitate». Eu trebuie să-mi respect colegii, iar ei trebuie să dea dovadă de loialitate față de instituție. Fără exprimări vulgare care s-au practicat, fără presiuni asupra angajaților pentru a putea să îi blochez să își desfășoare activitatea corespunzător. Alături de poarta maritimă care este Constanța, muzeul acesta trebuie să fie cartea de identitate primară a Constanței, a Dobrogei, a României, și nu turnul de fildeș al arheologilor. Proiectele trebuie făcute în slujba muzeului, și nu muzeul să fie folosit ca mijloc sau ca obiect! Nu spune nimeni că nu s-a făcut nimic, dar totul s-a oprit. Re-sursele vin pe măsura credibilității noastre. Evenimentele care s-au petrecut în interiorul instituției sunt regretabile, dar oamenii de acolo sunt valoroși. Mă refer în special la domnul Chera, care suferă enorm și care de fapt este cel care a deschis calea către proiecte", a conchis același interlocutor.

În final, dr. Scurtu ne-a mărturisit că a făcut această contestație pentru a trage un semnal de alarmă. "Vreau să știe toată lumea că eu cred în acest muzeu, eu cred în personalul supercalificat, diferența fiind dată doar de modul cum vrei să pui în practică destinul viitor al acestui muzeu: îl aducem sau nu în secolul XXI?".

Din nefericire, oamenii de cultură ai Constanței au aflat despre modul jenant în care s-a desfășurat acest concurs și sunt îngroziți de cele întâmplate, declarându-ne că se tem să nu împărtășească aceeași soartă la viitoarele concursuri. Mai mult, surse din cadrul MINAC ne-au declarat că inclusiv somitățile din comisie au rămas surprinse de presiunile la care au asistat, ca dovadă și diferența foarte mică dintre notele obținute de cei doi candidați: nota 9, respectiv nota 8,50.

Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
CORNEL
30 ianuarie 2015
CARE ACUZATII?

ATI REMARCAT? ACEST INDIVID REPROSEAZA MUZEULUI DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE CA ESTE PREA MULT AXAT PE ARHEOLOGIE! E POSIBIL ASA CEVA? PAI NICI NU AR FI TREBUIT SA AIBA VOIE SA CANDIDEZE DACA NU ERA ARHEOLOG. ASA SI SOCUL MEU POATE CANDIDA! EL ESTE ZUGRAV SI ARE NISTE IDEI SUPERBE DESPRE CUM AR PUTEA COLORA PERETII!DATI-LE NAIBII DE SAPATURI! CE AR MAI PUTEA AFLA? NISTE VECHITURI! NENEA... CUM ZICEAI CA TE CHEAMA... DUMNEATA CHIAR ESTI CONVINS DE AFIRMATIILE DUMITALE? DACA ESTE ASA E GRAV! DUTE SI FA-TI NISTE EXPOZITII LA MATALE ACASA CU CHILOTII BUNICII SI IA VEZI DACA-TI VOR DA EXTRATERESTRII FONDURI DIN STRAINATATE, CU TOT BATI CAMPII! UN CONTROL PERIODIC NU STRICA NIMANUI, NICI CHIAR DUMITALE! MAI INCEARCA, E POSIBIL SA AIBA UNII DE LA palazu LOCURI LIBERE DE DIRECTORI! DA FUGUTA!

Tomitanul
30 ianuarie 2015
obiectivitate

Domnule Scurtu, sunteti penibil.

ion
30 ianuarie 2015
pentru cornel

Cornel, "dute" de învăța să scri!Blogerule!

constantean
30 ianuarie 2015
muzeu

CIND V-ATI LINISTIT CA ATI TERMINAT CU BINE AFACEREA-MASCARADA,IATA CA SCURTU VORBESTE.

un cetățean
30 ianuarie 2015
ia să vedem

Ia să vedem dacă știe cineva unde este muzeul pe care îl conduce Scurtu acum și ce evenimente se petrec acolo și câte încasări face dânsul cu priceperea pe care vrea să o aducă în mijlocul orașului. Înțeleg că ideea cea mare a domnului Scurtu este că Istoria e Istorie și arheologia e altceva, nu are ce căuta pe la Muzeul de istorie ci prin altă parte, prin vreo cârciumă. Și când arheologii găsesc câte ceva unde să le ducă?!?

cornel
30 ianuarie 2015
coscogea greseala

mergi si dumneata putin la plimbare dupa Surdu! ti-ar putea ajuta neuronii infierbantati! care erau cuvintele scrise gresit? sunt sigur ca tu tastezi impecabil si nu pentru ca esti destept ci tocmai pentru ca esti slab dotat intelectual! e drept, m-ai dibuit! ai ghicit cine sunt! bravos!

Răspuns la: pentru cornel
Adăugat de : ion, 30 ianuarie 2015
Cornel, "dute" de învăța să scri!Blogerule!
valcu
30 ianuarie 2015
care arheologi

sa sa duca la naiba arheologii! ce taerba or mai avea ei pe la Muzeul de Istorie Scurtu?

Răspuns la: ia să vedem
Adăugat de : un cetățean, 30 ianuarie 2015
Ia să vedem dacă știe cineva unde este muzeul pe care îl conduce Scurtu acum și ce evenimente se petrec acolo și câte încasări face dânsul...
Maria
30 ianuarie 2015
Angajari modele

Aria Studio din Constanta angajeaza modele pentru Videochat. Comision intre 50-80% din totalul incasarilor ( Garantam un salariu fix de 1200 Lei ) . Ambientul profesional, dar totodata familiar, ofera modelelor comfortul necesar desfasurarii unei bune activitati. Confidentialitatea si intimitatea iti sunt pe deplin respectate, intreaga echipa, precum si personalul studioului fiind de sex feminin.( Accesul barbatilor in studio este strict interzis ). Nu exista standarde privind varsta sau aspectul fizic, acest job se adreseaza tuturor persoanelor. Aspectul fizic conteaza intr-un procent de 20-30% in activitatea de videochat. Inteligenta, ambitia si motivatia reprezinta restul de 70-80%. Optional putem oferi chirie in prima luna fetelor ce nu sunt din Constanta. Colaboram si cu modelele ce doresc sa lucreze de acasa. Contact: 0721133353 - Maria www.ariastudio.ro

gion
30 ianuarie 2015
Oferta de lucru

Cea mai apreciata oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected] .

..arheologul de serviciu!
30 ianuarie 2015
....stiti despre ce este vorba?

...toata lumea isi da cu parerea. Arheologia și activitatea muzeului sunt treburi serioase intr-un judet precum Constanta. Potentialul arheologic are cea mai mare pondere in istoria Dobrogei. Prin urmare, este normal ca muzeul sa aiba, ca activitate prioritara cercetarea si valorificarea patrimoniului arheologic. Spuneti ca muzeul arata rau? Da! Aveti dreptate! Dar nu esre vina directorului Custurea! A avut muzeul bani pentru modernizarea expopzitiei si i-a folosit in alta parte? Arata rau cladirea Mozaicului? Stim si noi! S-au aplicat proiecte de modernizare, de consolidare, s-au alocat bani, macar si pentru cârpeli, si cei din muzeu i-au folosit in alta parte? Nu! De ani buni muzeul nu primeste bani nici macar pentru cheltuielile de personal corespunzatoare. Arheologii se duc pe santiere si stau acolo pe banii lor....si aceia ca vai de Mama lor! Acum 2-3 ani salariile erau intarziate 2-3 luni. A avut Cuisturea bani si i-a folosit la altceva? Nu stiu la ce! Sa-si are pamantul lui! ca sa zic asa, ca toata lumea crede ca la Muzeu asta se face. Gresiti sa judecati o institutia in care se cercetează patrimoniul a zeci si poate de sute de situri arheologice cercetate in judet! .....sigur ca ase putea mai mult. Arheologii puteau face santierele pe banii lor...putea chiar sa puna mana de la mana sa repare acoperisul muzeului ca se darama....sa faca garduri la cetati....Mie mi se pare ca Dl. Director de la Muzeul Militar, pentru acre am toata stima, s-a apucat de o treaba pe care nu are cum sa o rezolve:sa devina director la Muzeul de Istorie! Au mai fost personaje care au incercat asta si nu au reusit. Stiti de ce? Pentru ca nu a stiut ce sa faca! De unde sa inceapa si cum sa duca treaba mai departe. Muzeul are specialisti, tineri si mai batrani, de toata isprava. Unii poate mai buni decat actualul Director. ....si nu s-au suparat ca nu sunt directori. Isi vad de treaba lor. Scriu, organizeaza manifestari stiintifice sau de popularizare, fac ghidaje pentru grupuri, organizeaza santiere, se duc la sapaturi.....nimeni nu sta degeaba in muzeu. Daca va imaginati ca oamenii acestia intra in cladirea din Piata Ovidiu si nu au, sau nu stiu ce sa faca, va inselati. Timpul ii preseaza! pe unii nu-i iarta! Desi stau mai toata ziua cu coatele pe masa de scris, la muzeu sa acasa, nu au timp sa termine de scris si sa faca proiectele pe care și le-au propus.....asta este viata. Daca ,,stapanirea,, (respectiv CJC) acorda atentia cuvenita acestei institutii nu ar exista atatea probleme. De biner, de rau, asa cum arata, asa cum il critica toata lumea, Muzeul din Constanta este una din cele mai reprezentative institutii de acest gen din tara: un inventar excepțional, expozitii temporare de mare valoare, manifestari stiintifice la care ar dori sa participe orice arheolog din Europa pe preistorie si epoca romana, o revista arheologie (Pontica) cea mai longeviva din Romania.....eu, care astazi ma fac purtatorul de cuvant al acestei prestigioase institutuii, va spun cu mana pe inima: suntem in fata unui circ ieftin pus la cale de cei care îi vor capul actualului director si au gasit un om care, nevinovat saracu' nu a stiut la se se inhama....

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4271 secunde