Actrița Agatha Nicolau - peste opt decenii de viaţă

Miercuri, 10 Februarie 2021, 20:04
204
Actrița Agatha Nicolau de la Teatrul de Stat Constanţa a împlinit, săptămâna aceasta, vârsta de 81 de ani. Octogenara a lucrat circa zece ani la instituţia de cultură de la malul mării, dar şi la Teatrul Național din Timișoara, Teatrul de Stat din Arad, Teatrul „Odeon” din capitală. În cinstea ei, teatrologul Anaid Tavitian a scris cartea „Agatha Nicolau, din dragoste”, a cărei lansare va avea loc anul acesta, când Teatrul de Stat Constanța împlinește 70 de ani de la înfiinţare.

Despre actriţă, se mai spune că nu a jucat pe scena vechiului Tomis decât zece ani, dar în tot acest timp a realizat nişte roluri extraordinare, dintre care amintim câteva: Elvira, din spectacolul „Don Juan”, Fleur, din „Croitorii cei mari din Valahia”, Vidra, din „Răzvan şi Vidra”, Ifigenia, din „Ifigenia în Taurida”.

„Fidelă misiunii mele de cronicar la curţile Măriei sale Teatrul, continui seria cărţilor dedicate unor personalităţi ce au marcat istoria teatrului constănţean şi nu numai. De această dată în volumul dedicat Agathei Nicolau, cititorii vor descoperii povestea Agathei Nicolau, o actriţă ce a dat viaţă cu talent, rafinament şi o multitudine de resurse actoriceşti, unei impresionante galerii de personaje, alcătuită mai ales din roluri principale. Rolurile sale s-au bucurat de aprecierea criticilor şi a publicului, fiind răsplătite cu diverse premii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Anaid Tavitian. Pagina a fost generata in 0.3062 secunde