Activități comune, româno-bulgare, la Colegiul de Marină

1074
Activități comune, româno-bulgare, la Colegiul de Marină - activitaticomune-1489423412.jpg

Articole de la același autor

Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța și Liceul Teoretic "Stefan Karadza" din Kavarna, Bulgaria, sunt partenere într-un proiect intitulat "Interferențe culturale" care își propune schimburi culturale și de experiență între beneficiarii sistemelor de învățământ din școlile partenere. 


Activitățile au fost stabilite în urma dezbaterilor din cadrul întâlnirii ce a avut loc în luna noiembrie, anul trecut, între echipele formate din 12 profesori bulgari și 12 profesori români. Atunci, au fost planificate, pentru următoarea perioadă de doi ani, activități online, pe pagina de Facebook a proiectului, "Cultural Interferences in Dobrudja" și activități realizate în cadrul întâlnirilor frontale. Online sunt programate concursuri de eseuri, poezie, pictură, desene în creion, fotografie digitală. 


Sâmbătă, 11 martie, a avut loc prima întâlnire frontală dintre elevii bulgari și români, la Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza". Unii au ales competiția din cadrul unui concurs de cultură generală, alții au preferat experimentele chimice sau biologice, în timp ce elevii cu abilități artistice au împletit brățări în alb și roșu și au confecționat felicitări frumoase care, odată deschise, încântă privirea cu buchețele de flori tridimensionale. 


La finalul activităților, eleva Maria Bianca Lazăr, dintr-a IX-a, afirma: "Îmi place foarte mult să comunic cu persoane noi, iar elevii de la liceul din Kavarna au vorbit foarte mult cu noi, s-au distrat foarte mult la activități, au vizitat cu noi și cred că și pentru ei a fost o zi de neuitat". Colega ei bulgărioacă, Antoniya Vasileva, clasa a X-a, încântată de experimentele chimice, spunea: 


"Începând de azi îmi place Chimia". Ilonka Vankova, profesor bulgar de limba engleză: "Elevii și colegii mei sunt încântați atât de premiile pe care le-au obținut în cadrul concursurilor, cât și de activitățile la care au participat. Prieteniile care se leagă între elevii și între profesorii celor două licee sunt motoare ale unor viitoare proiecte comune".


Pe de altă parte, în calitate de gazdă, prof. Iuliana Negreț, director, declara: "Aceste schimburi educative sunt importante prin prisma dezvoltării situațiilor de învățare nonformale, în care profesorul nu este numai o sursă de informare, ci mai ales una de inspirație". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0703 secunde