Cultura constănțeană este în doliu

A murit Jean Badea, fost secretar literar al Teatrului "Fantasio"

343
A murit Jean Badea, fost secretar literar al Teatrului

Articole de la același autor

Cultura constănțeană a pierdut un om de o mare valoare, în week-end-ul trecut. Fostul secretar și consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța, între anii 1991 - 2004, Jean Badea a trecut la cele veșnice, la vârsta de 84 de ani.

Jean Badea s-a născut la data de 3 martie 1936, în Cadrilater, în localitatea I.G. Duca din Caliacra. 14 ani mai târziu, în anul 1950, a absolvit Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța, iar în 1960, a devenit licențiat al Facultății de Litere din cadrul Universității București. În 1973, a urmat un curs postuniversitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC), specializarea teatrologie.

Despre el, colegii de breaslă nu au decât cuvinte de laudă. Aceștia susțin că Jean Badea face parte din acea nobilă familie a secretarilor literari, care au lăsat o valoroasă moștenire legată de istoria teatrului românesc. Ne referim aici, în mod special, la Teatrul de revistă "Fantasio", pentru că distinsul om de cultură este autorul unei monografii rare în peisajul cultural, teatral și editorial din România. 


"Din cunoștințele mele, «Fantasio 40» este una dintre puținele monografii dedicate unui teatru de revistă. L-am întrebat, la acel moment, care a fost gândul care l-a condus la scrierea lucrării și mi-a spus că a considerat că teatrul «Fantasio», merita, atunci, la 40 de ani de la înființare, o monografie care să-i reconstituie drumul parcurs, ca el să rămână, așa cum spun cronicarii, o mărturie peste vreme.

A fost un secretar literar care a iubit foarte mult teatrul, a iubit artiștii și mărturie stau cărțile pe care le-a scris, dedicate unor artiști de mare valoare, cum este cea dedicată lui Jean Constantin sau dicționarul dedicat balerinilor de la Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» sau cartea «Dulcea povară», care cuprinde portrete ale tuturor creatorilor din teatrele constănțene.

Foarte rar mi-a fost dat să cunosc oameni atât de pasionați de teatru, cum era el, un om care putea să îți dea informații pertinente și foarte ample despre spectacole, și nu doar din Constanța, dar și din țară", a declarat, pentru "Cuget Liber", teatrologul Anaid Tavitian.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0091 secunde