A MURIT ACTORUL ION BESOIU

8012
A MURIT ACTORUL ION BESOIU - ionbesoiu471425l-1484734125.jpg

Articole recomandate

A MURIT ACTORUL ION BESOIU! Marele actor a decedat la Spitalul Fundeni.


UPDATE - Actrița Rodica Popescu-Bitănescu a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, că moartea lui Ion Besoiu este o mare pierdere pentru teatrul românesc.


"(...) Ion Besoiu a fost special. Avea un farmec personal pe care nu l-am văzut la nimeni altcineva, la un alt actor. Era un profesionist adevărat, cu o mare experiență în lumea teatrului. A avut noroc să joace în lumea bună a teatului. Este o mare pierdere, Dumnezeul să-l odihnească! Teatul nu va muri. Asta e viața, toți ne ducem", a declarat Rodica Popescu-Bitănescu pentru Libertatea.



xxx


Ion Besoiu a jucat, în anii '70, în serialul "Toate pânzele sus", în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

A jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).


În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național "Steaua României", în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog."

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0607 secunde