A apărut primul număr pe 2016 al revistei "Ex Ponto"

224
A apărut primul număr pe 2016 al revistei

Articole de la același autor

A apărut primul număr pe anul 2016 al prestigioasei revistei "Ex Ponto - text, imagine, metatext", editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul celor 49 de numere apărute până în prezent, noua ediție îngrijită de scriitorul și redactorul șef Ovidiu Dunăreanu, strălucește prin semnăturile de prestigiu găzduite, prin calitatea materialelor prezentate, prin varietatea tematică și prin ținuta grafică de excepție.


Semnalăm din acest număr, în primul rând, editorialul semnat de criticul literar, profesor universitar dr. Angelo Mitchievici. Autorul profită de momentul aniversării a 20 de ani de la înființarea Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, pentru a critica marginalizarea literaturii în societatea românească. Înainte de anul 1990, amintește Mitchievici, cartea a reprezentat singura formă de rezistență față de regimul totalitar. 


"Ce s-a întâmplat cu noi? - se întreabă editorialistul. Am intrat în vertijul mediatic al lumi noastre, în bruiajul ei imens, în cacofonia care coboară totul în confuzie, în tornadele de prostie nestăvilită a profeților de doi bani, analiști de tot felul fără un rând scris, specialiști în vorbit, palavragii cu carte de muncă, părelologi și interpreți ai veacului care nu își înțeleg propria existență, dar propun soluții globale. Acesta este zgomotul lumii culturale românești, puține voci autentice reușesc să-l întrerupă pentru scurt timp. Cărțile și revistele literare abia supraviețuiesc în acest climat."


Semnalăm din acest număr povestirea "Sărutul", în care prozatoarea Gabriela Vlad, cunoscută pentru romanele sale istorice, ne surprinde cu o aventură în adâncuri, în lumea sirenelor, precum și excelentul articol "Cum se duelau constănțeni", semnat de Constantin Cheramidoglu.


Iubitorii de literatură găsesc în această ediție pagini de memorialistică, poezie, literatură dobrogeană, traduceri din literatura universală, istorie literară, cronici și comentarii.
Revista poate fi cumpărată din chioșcurile "Cuget Liber".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 02 Aprilie 2016
Stire din Cultură-Educație : Recomandări la TV
Sâmbătă, 02 Aprilie 2016
Stire din Cultură-Educație : "Declick" pe scena din Phoenix
Sâmbătă, 02 Aprilie 2016
Stire din Cultură-Educație : Brief școli constănțene
Pagina a fost generata in 1.1717 secunde