20 martie, Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret

444
20 martie, Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret - ziuacopiluluilateatrulpentrucopi-1616224167.jpg

Articole recomandate

În fiecare an, la data de 20 martie, este sărbătorită Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret, o iniţiativă din 2001 a Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret - ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L'Enfence et la Jeunesse), potrivit www.assitej-international.org.


Publicul tânăr este încurajat să folosească această zi ca pe un instrument în exercitarea "dreptului său la teatru şi artă", în general. În fiecare an, centrele şi reţelele ASSITEJ din întreaga lume oferă activităţi variate, de la conferinţe, spectacole, ateliere şi evenimente media speciale conectate la #takeachildtothetheatre.


"Să ducem, astăzi, un copil la teatru!", este mesajul general al acestei zile, care urmăreşte educarea copiilor şi tinerilor prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public. Urmărirea unui spectacol de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea, stima de sine a copiilor, creativitatea şi imaginaţia, de a combate timiditatea şi tracul. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, pentru a o înţelege, realizându-se, astfel, şi o extindere a experienţei de viaţă.


În 2020, în contextul declarării pandemiei de COVID-19, preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, făcea recomandarea de a găsi în noi înşine o picătură de creativitate şi să încercăm "să citim o piesă cu voce tare, să interpretăm scene acasă, să creăm oportunităţi de joc imaginativ cu orice este la îndemână şi acolo unde putem folosi sau adăuga resurse vaste şi tot mai mari de teatru şi experienţe artistice online, să facem acest lucru".


Pentru 2021, mesajul preşedintelui ASITEJ, este următorul: "De Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineri, vreau să sărbătoresc bogăţia extraordinară a talentului, creativităţii, rezistenţei, adaptabilităţii, perseverenţei şi determinării artiştilor care au găsit noi modalităţi de a se întâlni cu publicul lor în acest an. Au povestit live pe Facebook; au creat experienţe interactive înregistrate sau transmise în direct pentru toţi copiii aflaţi acasă; au jucat teatru în grădini, parcuri, alei şi de cealaltă parte a ferestrelor; au transformat camerele de zi şi dormitoarele în spaţii magice; au creat biblioteci online cu resurse teatrale înregistrate; s-au orientat către tehnologia de zi cu zi, precum telefonul, şi s-au aventurat în Whatsapp, Tiktok şi Instagram; au sprijinit învăţarea la domiciliu; au creat, au visat şi au scris spectacolele pentru momentul în care este permis din nou contactul fizic; au făcut în online festivaluri, piese de teatru, lecturi, tabere de vacanţă şi ateliere; au făcut lobby şi au pledat, au mărşăluit şi au adresat petiţii; au stat împreună. Ei au construit solidaritatea comunităţii, luând arta în stradă. Ei şi-au demonstrat creativitatea înnăscută într-o multitudine de moduri".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6923 secunde