1906 - anul înființării a două noi grădinițe de copii în Constanța

404
1906 - anul înființării a două noi grădinițe de copii în Constanța - documentar19068211anulinfiintari-1533303357.jpg

Articole de la același autor

Evoluția învățământului primar și gimnazial de stat sau particular din Constanța la începutul secolului al XX-lea a dus, implicit, și la dezvoltarea învățământul preșcolar. Astfel, Ministerul Instrucțiunii și al Cultelor, printr-un ordin avea să înființeze, începând cu data de 1 octombrie 1906, două noi grădinițe de copii în orașul nostru, primarul Constanței, Ion Bănescu, fiind înștiințat în acest sens, cu adresa nr. 143 din 27 septembrie 1906, de către revizorul școlar Ion Costacea, după cum urmează:


"Domnule Primar, am onoarea a vă supune la cunoștiință că Ministerul Cultelor cu ord. seria A No. 42471 a.c. a înființat pe ziua de 1 oct. a.c. în orașul Constanța, două grădini de copii, câte una în fiecare circ. școlară și vă rog să binevoiți a lua disposițiuni ca să se închirieze localuri pentru instalarea lor în centrele celor 2 circ. școlare, procurându-se totodată și mobilierul necesar și alocându-se în bugetul comunei plata combustibilului, a servitorului și a cheltuielilor de cancelarie. Înființarea acestor grădini de copii fiind o necesitate de mult simțită pentru naționalisarea diferitelor elemente eteroglote din orașul Constanța, cred că va avea tot sprijinul din partea D-voastră și onor Consiliul Comunal, care ați dat dovezi de interesul ce purtați causei noastre naționale în Dobrogea.
Revizor școlar, Ion Costacea
D-sale D-lui Primar al orașului Loco"


★ ★ ★


În ziua următoare, prin rezoluție, Ion Bănescu avea să precizeze: "Se ia act, așteptându-se încunoștințarea ministrului Cultelor". Nu peste multă vreme, la data de 10 octombrie 1906, cu adresa nr. 242, același Ion Costacea îi făcea cunoscut primarului orașului nostru, ordinul Ministerului Instrucțiunii și al Cultelor seria A nr. 56386 prin care Sevasta Dumitriu și Profira Georgescu erau numite la conducerea grădinițelor de copii nr.1, respectiv nr.2 din Constanța:
"Domnule Primar,
Conform ord. Ministerului Seria A No. 56386/a.c. am onoare a vă face cunoscut că D-ra Sevasta Dumitriu a fost permutată pe 1 octombrie ca, conducătoare la grădina de copii No. 1 din Circ. II-a școlară și D-ra Profira Georgescu la grădina de copii No. 2 circ. I, ambele înființate din nou în orașul Constanța. Primiți, vă rog Domnule Primar, asigurarea deosebitei noastre considerațiuni.
Revizor școlar, Ion Costacea
D-sale D-lui Primar al orașului Loco"


★ ★ ★


În luna octombrie 1906 primarul Constanței, Ion Bănescu, avea să primească, oficial, sus-numitele ordine din partea conducerii Ministerului Instrucțiunii și al Cultelor și, ca urmare a demersurilor autorităților constănțene, Grădinița nr. 1 avea să-și desfășoare activitatea, de la data de 1 ianuarie 1907, în casa românului de origine aromână Gheorghe Biciola, din strada Daciei nr. 40, după cum reiese din contractul de închiriere înregistrat la Administrația Financiară Constanța sub nr. 2138 din 25 ianuarie 1907. La rândul său, Grădinița nr. 2 avea să funcționeze de la 1 noiembrie 1907 în casa preotului Nicolae V. Paveliu din strada Ion Grădișteanu nr. 65, conform contractului de închiriere înregistrat la Administrația Financiară Constanța, sub numărul 16631 din 15 octombrie 1907. 


(Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Primăria Constanța, dosar 7/1907, f. 1-4; 9; 34). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3962 secunde