141 de ani de la naşterea autorului „Neamului Şoimăreştilor”

165
141 de ani de la naşterea autorului „Neamului Şoimăreştilor” - sadoveanu-1637694702.jpg
Luna aceasta s-au împlinit 141 de ani de la naşterea lui Mihail Sadoveanu, scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi mare om politic român. El este considerat unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră de peste 50 de ani. Cu această ocazie, Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” îşi invită cititorii să (re)descopere opera lui Mihail Sadoveanu, care a trăit 81 de ani, timp în care a întemeiat o numeroasă familie. Astfel, scriitorul şi soţia sa Ecaterina Bâlu s-au căsătorit în anul 1901, pe când scriitorul avea doar 21 de ani şi au avut împreună 11 copii, însă unul a murit imediat după naştere.

El este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice şi de aventuri, deşi autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea ţărănească din Moldova, despre natura României şi a scris, de asemenea, reportaje şi pagini memorialistice. De altfel, Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiţionaliste „Sămănătorul”, înainte de a deveni un scriitor realist şi adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară „Viaţa Românească”.

Totodată, opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcţii sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele şi povestiri şi o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică. În această etapă, acţiunea operelor sale are loc în general în regiunea istorică a Moldovei, cu teme preluate din istoria medievală şi modernă timpurie a României, în romane precum „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi” şi „Zodia Cancerului”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3296 secunde