Trucuri pentru a găti corect

290
Trucuri pentru a găti corect - 12gulas-1365628964.jpg
Oare este mai sănătoasă mâncarea gătită acasă decât cea de la restaurant sau de la fast-food? De cele mai multe ori, da. Nu însă și dacă se ignoră anumite detalii. Spre exemplu, spălatul cărnii înainte de a fi gătită nu este deloc igienic. Huffington Post notează câteva greșeli care sunt făcute frecvent în bucătărie:
Folosești o singură farfurie pentru a depozita carnea crudă alături de cea gătită? Sub nicio formă nu așeza carnea crudă alături de cea gătită pe aceeași farfurie, din cauză că germenii din carnea crudă pot ajunge foarte ușor pe cea gătită.
Dezgheți carnea pe blatul de lucru? Nu dezgheța carnea direct pe blatul de bucătărie, pe masă sau pe orice altă suprafață de lucru. Germenii se pot împrăștia extrem de repede la temperatura camerei. Dezgheață carnea în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Același lucru este valabil și pentru marinarea cărnurilor. Evită să faci asta direct pe blatul de bucătărie, permițând, astfel, bacteriilor să se înmulțească. Marinează alimentele în frigider.
Speli carnea? În ciuda logicii, spălatul cărnii nu este deloc igienic. Astfel, germenii se pot răspândi pe toată suprafața chiuvetei, dar și pe blatul de lucru.
Lași mâncarea să se răcească înainte de a o băga în frigider?
Mulți cred că mâncarea gătită trebuie lăsată să se răcească complet înainte de a fi băgată în frigider. Fals! Lăsând mâncarea caldă afară nu faci altceva decât să inviți microbii în cratiță... Bacteriile se răspândesc cu repeziciune în mâncare, în mai puțin de două ore, dacă nu o pui la rece. Nu pune, însă, în frigider, mâncarea fierbinte! Imediat după gătire, pune vasul în apă rece, schimbă apa de câte ori este nevoie pentru ca timpul de răcire să fie cât mai scurt, apoi pune mâncare în frigider.
Consumi alimente pe bază de ou crud? Poate ai auzit, în copilărie, că mâncatul aluatului de prăjitură crud te poate îmbolnăvi. Nimic mai adevărat. Același lucru este valabil și pentru orice altă mâncare care conține ou crud. Ouăle crude pot conține salmonella sau altă bacterie.
Nu te speli pe mâini? Spală-te pe mâini! Este un amănunt care este trecut de foarte multe ori cu vederea. Spălatul mâinilor nu presupune simpla clătire cu apă. Spală-te pe mâini bine, cu apă caldă și săpun, cel puțin 20 de secunde.
Tai fructele și legumele nespălate pe tocător? Chiar dacă urmează să cureți fructele sau legumele, ar trebui să le speli înainte. În caz contrar, pesticidele se pot transfera cu ușurință pe suprafața de lucru din bucătăria ta.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 11 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Măști cosmetice… de casă
Joi, 11 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Ce drepturi  au șomerii
Pagina a fost generata in 2.4727 secunde