Se pot vinde locurile de veci luate în concesiune?

23619
4
Se pot vinde locurile de veci luate în concesiune? - 17febrfondlocveci-1361120981.jpg

Articole de la același autor

Vânzarea locurilor de veci aflate sub contract de concesiune este interzisă, însă dreptul de concesiune poate fi dobândit prin donație și succesiune legală sau testamentară, orice convenție contrară fiind nulă - se arată în Regulamentul pentru Organizarea și Funcționarea Cimitirelor Parohiale și Mănăstirești din cuprinsul Eparhiilor Bisericii Ortodoxe Ro-mâne. 

În realitate, "comerțul" cu locuri de veci pare o afacere, dovadă nenumăratele anunțuri din ziare prin care se caută clienți pentru… morminte, deși același Regula-ment interzice un asemenea trafic prin presă. Pe de altă parte, s-ar părea că astfel de tranzacții se fac și la mica înțelegere, cel puțin asta ne semnalează un cititor al ziarului nostru: "Am găsit pe cineva care are un loc de veci concesionat legal pe numele mamei lui, care trăiește, are deja un cavou în care nu a înmormântat pe nimeni până acum. Ar fi loc să fac și eu un cavou lângă al lui. Problema e că omul mi-a zis din start că-mi face acest bine, dar să n-am pretenție la acte și nici să nu spun la nimeni despre blatul nostru. Plus că îmi cere și o grămadă de bani. Risc ceva dacă mă înham la chestia asta? Părinții mei sunt bătrâni, eu mi-am găsit de lucru în Anglia și trebuie să fac un cavou până să plec, orice se poate întâmpla…".

Condiții de concesionare

Locurile de înhumare din cimitirele aflate pe raza municipiului Constanța pot fi atribuite în concesiune la cererea cetățe-

nilor, a organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă de ocro-tirea copiilor, a persoanelor cu dizabilități sau defavorizate, de cămine de pensionari, cu aprobarea primarului, fără licitație, pe baza taxelor stabilite de către regulamentul aprobat de Consiliul local. De asemenea, potrivit Admi-nistrației Cimitirelor, prelungirea contractului de concesiune, renunțarea la acesta etc. se pot face numai cu respectarea Regula-mentului de organizare și funcțio-nare a cimitirelor de pe raza municipiului Constanța, aprobat de Consiliul local.

Se poate renunța la concesiune

Revenind la cazul semnalat de cititorul nostru, având în vedere că regulamentul permite, se poate intra în legalitate dacă titularul dreptului de concesiune (folosință) renunță la acest drept, în timpul vieții, dacă în locul respectiv nu este înhumat nimeni. În asemenea situații, locul poate fi concesionat unei alte persoane fără nicio problemă.

Cei interesați de asemenea tranzacții trebuie să știe că taxele de concesionare deja achitate nu se restituie în cazul renunțării, din simplul motiv că renunțarea este considerată un act unilateral. În ceea ce-l privește pe noul concesionar, el va fi obligat să execute o lucrare funerară definitivă (criptă, cavou, capelă), pe o perioadă de 25 sau 49 de ani.

Vânzarea sau donarea, interzise!

Interesant este că unei persoane i se poate atribui în concesiune numai un singur loc de înhumare, pe durata de 25 sau 49 de ani, cu construcție funerară definitivă. Atenție, însă, dreptul de concesiune nu poate fi vândut sau donat, dar va putea fi transmis numai prin succesiune legală ascendenților și descendenților până la gradul al patrulea inclusiv, prin succesiune testamentară sau cesiune. Beneficiarii succesiunii testamentare care nu pot face dovada gradului de rudenie cu titularul concesiunii vor fi însă obligați să achite taxa de concesiune.

Prelungirea contractului

De departe, formula cea mai avantajoasă este prelungirea termenului contractului de concesionare. Acest lucru este posibil prin acordul părților, prelungirea putându-se face cu durata inițială a contractului, dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de regulamentul primăriei, pe baza unei cereri înregistrate cu cel puțin cinci zile înainte de data expirării duratei de concesiune. Contractul de concesiune pentru un loc de veci în cimitirele municipiului Con-stanța expirat nu se prelungește din oficiu, însă fostul titular sau una dintre rude pot solicita reconcesionarea.

Comentează știrea

admirator
18 februarie 2013
pai trimiteti

si dvs. un e-mail la adm.cimitirului si vedeti ce vi se raspunde: au cavouri construite la 6-7.000 lei. Daca vrei sa cumperi doar un loc de veci, obisnuit, esti chemat acolo sa vorbesti personal(?!!!). Nici macar pretul informativ nu ti-l spun. De ce negociaza asa secret? Trimiteit pe cineva cu un reportofon ascuns. Asta e ziaristica de ancheta... Normal, trebuie sa arate harta cu locurile disponibile si pretul afisat. Nu toti vor cavouri. Apoi, se pare ca in noul cimitir exista si un crematoriu uman. Functioneaza? Si de ce se "concesioneaza" locul de "veci" pe perioade fixe de timp? (7/25/50 de ani) Ori e de veci, ori nu mai e... e o mare minciuna! Trebuie sa explice celor ce cumpara locurile respective ca dupa perioada de timp respectiva, osemintele vor fi scoase si duse la groapa comuna. Si monumentul distrus. Iar cavourile ocupate de altii... Bataie de joc pe fata. Incinerarea este mai buna. (Daca au sscos ei eroii neamului de la Ghencea/militar, ce sa mai vorbim de noi, muritorii de rand, sau rudele noastre?)

Mircea
14 aprilie 2014
taxa

bine ca sunt ocupate cimitirele cu eliberatorii sovietici. locul de veci tebue sa fie DE VECI, legea nu e corecta (trebue sa am dreptul la cei 2 mp pe planeta asta).

Mirabella
14 aprilie 2015
Burrial

This is unheard of, how is it possible that you can only buy a burial place for so many years, after which the remains will be moved into a common burial? This is so inhumane, shame on Romanian government. I live in Canada and when you buy your own burial place is your resting place forever, there is no such thing that after so many years your remains will be moved in a common burial. WOW….WOW

Răspuns la: taxa
Adăugat de : Mircea, 14 aprilie 2014
bine ca sunt ocupate cimitirele cu eliberatorii sovietici. locul de veci tebue sa fie DE VECI, legea nu e corecta (trebue sa am dreptul la cei 2...
Smau Gheorghe
23 februarie 2023
cavou

Am concesionat cu mama mea 2 locuri de veci intre timp mama mea a decedat si pe un loc am facut un cavou si vreau si pe locul mamei sa fac un cavou.mi se cere sa fac succesiune.fratii si surorile mele sunt in varta de 78/ 84 de ani in judetul Iasi si logic ca nu au pretentii.Mi sa spus ca daca nu platesc taxa 3 ani nu am sanse sa l concesionez eu sau fata mea.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 1.5761 secunde