Rețete pentru masa de Crăciun

729
Rețete pentru masa de Crăciun - 22decsiteretete-1387732425.jpg
Mititei de casă. Ingrediente: 1 kg de carne tocată de vacă sau de porc, 250 g de untură (seu), o linguriță de bicarbonat, 10 căei de usturoi bine tocați sau presai, ienibahar și chimion pisat, piper, sare după gust. Mod de preparare: Se toacă de două ori carnea prin mașină, împreună cu seul. Se adaugă sarea, mirodeniile, usturoiul pisat, bicarbonatul și se frământă totul cu mâna timp de 15 minute, adăugând puțin câte puțin două linguri de apă. Bine frământat trebuie să fie deja ca o pastă. Castronul cu carnea frământată se ține cinci-șase  ore în frigider. Aproape de frigere se iau cu lingura din tocătură cantități egale și se formează cu mâna udată în apă mititeii. Înainte de a fi așezați pe grătar se ung bine cu ulei, iar în timpul frigerii se ung cu o pană cu puțin ulei de masă. Dacă nu aveți grătar se așază într-o crăticioară, se toarnă peste ei puțin ulei și apă până la jumătatea înălțimii lor. Se fierb până apa se evaporă și iese uleiul deasupra. Unii dintre mititei se întorc ușor, pentru a nu se prinde de fundul crăticioarei.
Friptură festivă de curcan. Ingrediente: 1,050 g piept de curcan, zeama de la două lămâi mari, 100 ml ulei de măsline, 2 linguri muștar franțuzesc, 2 lingurițe rase, cimbru, 2 lingurițe busuioc, 6 căței usturoi, 150 ml vin alb, sare, piper. Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 200 grade Celsius. Spălați pieptul de curcan și curățați-l de orice grăsime și de pielița în exces. Crestați-l din loc în loc cu un cuțit, frecați-l cu un pic de sare și de piper și puneți-l într-un vas de Jena potrivit ca dimensiune. Într-un bol, amestecați muștarul franțuzesc cu boabe, cu uleiul de măsline și usturoiul pisat. Omogenizați. Adăugați cimbrul și busuiocul, sucul de lămâie și vinul. Mod de preparare: Amestecați bine și turnați sosul peste curcan. Băgați vasul în cuptor, acoperit cu o folie de hârtie de copt și lăsați 25 de minute. Dați apoi focul mai mic, la 180 grade Celsius, lăsați încă 25 de minute, după care scoateți folia pentru a se rumeni un pic curcanul. Lasăți-l încă 15-20 de minute. Scoateți friptura din cuptor, lăsați-o să… respire vreo 15 minute înainte de a o servi. Sosul rămas îl puneți într-o sosieră și-l serviți alături de friptură. Friptura de curcan se taie felii și se servește, de preferat, cu o garnitură de legume sotate. 
Calorii: 190 kcal / 100 g.
Plăcintă cu brânză de vaci. Ingrediente: Aluat - 280 g untură, 500 g făină, 2 gălbenușuri, 30 g zahăr, 100 g smântână, 2 linguri zeamă de lămâie, o linguriță coajă rasă de lămâie, sare. Ingrediente pentru umplutură: 1 kg de brânză de vaci, 300 g zahăr, 6 gălbenușuri, 4 albușuri, 150 g unt, 150 g stafide, zahăr vanilat. Mod de preparare: Se amestecă untura cu sarea, zeama de lămâie, gălbenușurile, smântâna, zahărul și coaja rasă de lămâie. Se încorporează făina frământând bine, după care se lasă la rece o oră. Aluatul se împarte în două. Se întinde o parte la dimensiunile tăvii. Această foaie se coace pe jumătate în tava neunsă, apoi se pune umplutura și se acoperă cu cea de-a doua foaie. Se dă la cuptor, la foc potrivit, până devine aurie. Plăcinta se pudrează caldă cu zahăr pudră. Truc: Brânza pentru umplutură se învelește într-o bucată de pânză și se pune peste un strat de mălai, până se absoarbe tot zerul (circa două-trei ore). Gălbenușurile se freacă spumă cu zahărul și untul. Li se adaugă vanilia, brânza de vaci trecută prin sită, stafidele și albușurile bătute spumă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce cadou alegi pentru tatăl tău
Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Social : Cât ne costă masa de Crăciun
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum înveți copilul mic să colinde
Pagina a fost generata in 1.6903 secunde