Repartitoarele de costuri, începutul distrugerii blocurilor?

3023
6
Repartitoarele de costuri, începutul distrugerii blocurilor? - 26ianfond-1327596120.jpg

Articole de la același autor

Scopul de bază al repartitoarelor de costuri pentru căldură este reglarea confortului termic și nu a consumului. Se pare că, în România, majoritatea proprietarilor și-a pus repartitoare pentru a închide caloriferele, în scopul realizării de economii, ceea ce practic ar putea însemna începutul distrugerii blocurilor.

Asupra acestei perspective a dorit să atragă atenția ing. Remus Vasile, care a locuit ani buni în Occident, a folosit și acolo repartitoare, însă nu a auzit ca vreun beneficiar al acestui sistem de con-torizare să închidă definitiv caloriferul, cum se întâmplă la noi. Acolo, oamenii își reglează temperatura pe care o consideră potrivită pentru propriul confort, situație care, implicit, atrage și unele economii. Cel puțin la Constanța, este o realitate că în condițiile actuale, costurile extrem de mari la căldură îi obligă pe cei mai mulți locatari să facă economii drastice. Este motivul pentru care oamenii preferă să închidă cât mai multe calorifere, unii chiar pe toate, decât să-și piardă locuințele din cauza restanțelor și a penalităților la întreținere.

De unde provine teama?

Cititorul nostru își bazează sumbrul pronostic pe faptul că instalația de încălzire a fost proiectată pentru consum, astfel că închiderea completă a caloriferelor reprezintă o anomalie, ducând, în timp, la o funcționare defectuoasă a instalației. Mai mult, prin deturnarea scopului pentru care au fost concepute repartitoarele de costuri, pe termen mediu și lung, igrasia, condensul și mucegaiul pe care le favorizează ar putea avea efecte asupra structurii de rezistență a clădirii: "Eu cred că astfel se vor crea prejudicii a căror valoare va fi cu mult mai mare decât a așa-ziselor economii actuale, care îi vor afecta și pe proprietarii care vor să locuiască în condiții civilizate de confort. Corect ar fi fost ca oamenii să fie informați înainte de montarea repartitoarelor despre eventualele efecte negative asupra clădirii în care locuiesc. Eu am un amic la ANRSC, și acolo s-a pus problema asta în termeni strict tehnici, e ceva serios".

Litigii între vecini

Pe de altă parte, din cauza închiderii caloriferelor, apar tot felul de discuții între vecini: "Eu am repartitoare, însă nu-mi permit să închid complet caloriferele pentru că am copil mic. Vecinul îmi spune că e problema mea dacă le închid sau nu. Dacă nu ar închide el complet caloriferul, aș putea și eu regla temperatura și toată lumea ar fi mulțumită. El profită de căldura mea, eu suport greul facturii. Nu e corect să se închidă caloriferul complet de nimeni!" – ni s-a plâns Aurelia Mazilu, care consideră că repartitoarele au băgat multă zâzanie între locatari și din cauza situației în care cei care le dețin au ajuns să plătească mai mult decât ceilalți.

Ce e mai benefic: debranșarea sau închiderea temporară?

Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța ne-a explicat că, atât în momentul instalării apometrelor individuale, cât și al repartitoarelor, se crease un fel de isterie generală: "Le-am explicat oamenilor ce am văzut în țări din Occident, n-am inventat noi roata. Noi ne-am făcut datoria, am dat exemple, fiecare proprietar e liber să hotărască pentru el. Ce este mai benefic: debranșarea, scoaterea completă a caloriferelor sau închiderea lor temporară? Categoric varianta a doua are mai multe avantaje".

Repartitorul nu închide complet caloriferul

Reprezentantul UAP a ținut să precizeze că repartitorul, chiar și atunci când este închis, tot asigură în cameră o temperatură de zece grade. Asta, din cauză că, tehnic, acesta nu se închide sută la sută: "Ce să spun mai mult? Să vină la sediul Uniunii, să se lămurească. Robinetul închis tot scapă un piculeț de căldură, care nu se mai înregistrează, în schimb nu dă voie să înghețe caloriferul".

Pe de altă parte, ing. Marcel Dragu admite că se produce condens, mucegai în apartamente dacă acestea nu se aerisesc: "Cei care se încălzesc cu un calorifer din patru nu pot spune că se face condens. E adevărat, se făcea cândva, când nu eram izolați termic, dar din cauza geamurilor termopan, a neaerisirii camerelor". Nu întâmplător, toți locatarii, de-branșați, cu sau fără repartitoare, sunt puși să plătească pierderile și anumite cote la încălzirea comună. Mai mult, are informații că afronturile la adresa repar-titoarelor sunt promovate de unii dintre cei care vând centrale pe gaze. Indiferent de ceea ce se vehiculează, însă, costurile sunt mult mai mici la cei cu repartitoare decât la cei fără (în condiții de funcționare corectă), din simplul motiv că locatarii fără acest tip de contoare sunt obligați să plătească de sus până jos același preț -susține președintele UAP. 

Comentează știrea

andrei
27 ianuarie 2012
imi pare rau dar eu ma f..t pe ele daca aveam gaz in bloc acum ma mutam

Eu stau intr-un apartament cu 2 camere la sufragerie am inchis caloriferul la fel si in bucatarie il am deschis numai in dormitor unde am copil mic si merge non-stop si mi-a venit caldura pe decembrie 500 lei fara apa si restul cheltuielilor de pe scara daca le-as da la toate drumul cat credeti ca mi-ar veni caldura? cred ca 2000 lei pe putin

admirator
27 ianuarie 2012
minciuni raspindite de RADET

Zidurile despartitoare sunt destul de groase, pentru a nu fi influentate de temperatura din camera vecina. Este suficient ca sunt la interior. Deci, oricum, sunt mai calde decit zidurile exterioare. Iar zidurile exterioare sunt izolate termic. Deci, adio condens. Mie imi aparea condens cind caloriferele mergeau la "maximum", la pausal. Dar acum, am izolat termic apartamentul si nu mai am probleme. Cei care sunt nemultumiti de vecini, pot -desi nu-i nevoie- sa-si izoleze apartamentul la interior. (Placi de celuloza de 2 cm -la ext. se pun 4- sau lambriuri, tapiterii pe tot perrettele -pe schelet de lemn- etc.) Si nu vor mai avea nici un fel de probleme. Faptul ca noi platim mult mai mult decit consumam si ca se trece -prin abuz- cifre mult mai mari la repartitoarele de scari, este o hotie pe fata, de care oamenii incearca sa se apere, pentru ca institutiile abilitate dorm in papucii statului.Si favorizeaza infractorul (RADET). In timp, banuiesc faptul ca toti se vor debransa si isi vor face fie centrale de apartament, fie de scara. (Nu vor mai plati pierderi si nici un personal TESA mult prea stufos si cu salarii mult prea mari.) Actuala situatie este creata de hotia si incapatinarea angajatilor RADET, care spoliaza masele.

voicu
27 ianuarie 2012
repartitoare sau nu?

Hai sa vorbim....caz concret este al meu...deasupra mea sta o familie de tigani care atunci cand s-au mutat au scos calorifele ,deci ,s-au debransat...pai nu e acelasi lucru cu faptul ca tii caloriferele inchise..am avut mucegai la greu...plus ca dedesubt avem pe unii care erau economi si la caldura si la apa , la tot.Si atunci am izolat interior cu polistiren de 2 peste care am pus rigips si apoi am pus exterior polistiren de 5..deci,cine imi va da mie banii pe care i-am bagat in casa ? imi pare bine doar ca acum am confort si pot inchide repartitoarele cand vreau...partea proasta pentru ala de deasupra mea este ca ,el debransat ,a platit pe decembrie 100 lei ptr caldura conform unei reguli ANRE.Acum oamenii sau invatat mai economi ,cu repartitoare nu ai voie sa pui toale pe calorifer ,sa deschizi geamul cu el in functie,dar daca nu am avea repartitoare toti ar face asa ceva si atunci ar creste consumul pe tot blocul,care se va imparti pausal ..e corect?adevarul e undeva la mijloc...prima gafa a fost ca s-au permis debransarile si s-au creat dezechilibre in tevi si calorifere,orice inginer poate sa confirme...vrei sa stai fara caldura ,dar esti lipit de apartamentele vecinilor, du-te la casa sa nu ai pe nimeni sa vezi atunci ce bani bagi in izolatie...nu suntem obligati sa stam la oras sau la bloc..bineinteles ca mi-as dori sa stau la casa ,dar ,asta e alta problema ...important e sa nu deranjezi pe ceilalti cu care convietuiesti...o zi buna tuturor....

Gill
27 ianuarie 2012
Instalatii de caldura si gigacalorimetre

au trecut 10 = 12 ani de cand s au montat gigacalorimetre la subsolul blocorilor . de atunci s au facut modificari masive atat la tipul de calorifere cat si la tubulaturile de caldura din subsol si apartamente . d.p.d.v. tehnic aceste gigacalorimetre trebuie controlate de radet si inlocuite acolo unde este cazul cu altele care masoara corect noua suprafata RADIANTA creata in urma debransarilor si a modificarilor pe instalatiile de incalzire . plata la suprafata spatiului de locuit e o mare greseala , fiecare apartament avand o alta suprafata RADIANTA , inclusiv calculul facturilor de catre RADET facandu se la suprafata RADIANTA din fisa tehnica a instalatiei de incalzire .

Sorin
27 ianuarie 2012
Dezinformare,manipulare si minciuni

Atat CAm.Dragu Marcel,cat si RADET-ul sunt principalii vinovati,de distrugerea iremediabila a blocurilor noastre.Ei, cat si ANRSC,au indus opiniei publice faptul ca,introducerea repartitoarelor de costuri,nu dauneaza-in niciun fel- blocurilor.Adevarul este cu totul altul.De ce credeti ca proiectantii si executantii blocurilor in care locuim,au montat caloriferele in anumite locuri?Raspunsul este foarte sumplu;pentru a nu se degrada blocurile.

vasile
27 ianuarie 2012
factura la caldura

repartitorul de caldura nu inchide caloriferul.....explicatii fanteziste , in acest mod, cam rar gasesti.....caloriferele se inchid din robinet, respectiv, robinetul cu cap termostatic, care este net avantajos, din toate punctele de vedere, pe de alta parte, economiile la factura de caldura se obtin numai cu o izolatie termica adecvata, la tot imobilul, nu cu petice de polistiren, din 2 in 2 etaje

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4483 secunde