Reguli de bune maniere

187
Vi s-a întâmplat să fiți invitați la o masă mai sofisticată și să fiți prinși pe picior greșit în ceea ce privește bunele maniere? În situații de acest gen, regulile de mai jos vă pot veni în ajutor. 

Cuțitele și furculițele. Tacâmurile așezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu știu ce lingură, furculiță sau cuțit să folosească. Dacă ești invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă așezate o serie de furculițe pe partea stângă, și o serie de linguri și cuțite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai îndepărtat de farfurie și tot așa. Dacă ești invitat la cineva acasă la cineva, așteaptă prima mișcare a gazdei și urmează-o. Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie și NU înapoi pe masă și nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, așază furculița și cuțitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.

Lingura de supă. Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, și alta în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingură în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.

Șervetul de masă. Se așază pe genunchi și tot acolo se despăturește. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ștergerea cu șervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, așază șervetul pe scaun,  chelnerul va ști astfel că urmează să te întorci și nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, șervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.

Paharele de vin vor fi așezate în partea de sus dreapta a farfuriei. Și pot fi două sau patru. Când sunt patru, primul din stânga este pentru vin roșu (are forma unui bol și este mai mare). Următorul este pentru vin alb (este mai mic). În dreapta vor fi paharul de șampanie (sau un pahar mai mic pentru băuturile de la desert) și paharul pentru apă. Dacă nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce dă semne că vrea să-l umple, nu pune mâna pe pahar pentru a-l opri. Pur și simplu spune-i că ai băut de ajuns. Nu ține paharul în mână când toarnă în el chelnerul.

Cum stai la masă. Dacă nu există cartonașe care să îți indice locul, așteaptă să îți spună gazda unde să stai. Când te-ai așezat, picioarele trebuie să stea ferm pe podea, nu se întind în față, nu se îndoaie sub scaun, nu se stă picior peste picior. Coatele trebuie păstrate pe lângă corp. Nu te apleci peste farfurie când mănânci. Mâncarea se aduce spre gură. În Anglia, mâinile se țin în poală când nu se folosesc, iar în Franța, deasupra mesei, tot timpul, însă coatele nu se țin pe masă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.5493 secunde