D’ale vecinilor gălăgioși!

"Pune-ți dopuri în urechi, sună la 112, dacă te deranjează muzica!"

1095
2

Articole de la același autor

Nu pot să doarmă liniștiți sau să se odihnească, după o zi de muncă, din cauza muzicii date la maximum de unii vecini. Vecini care, în loc de scuze, îi iau peste picior. Ce-i de făcut?


"Pentru că stau cu chirie, vecinul de deasupra mea, care se dă mare proprietar, își bate joc cât vrea de liniștea mea. Îi plac manelele, nu știu unde lucrează, vine acasă destul de târziu și dă muzica foarte tare. L-am rugat s-o dea mai încet, că și mie îmi plac manelele, dar mi-a spus că dacă nu-mi convine gălăgia de la bloc, să închiriez o vilă… Ne-am săturat, și eu, și vecinii, să-i tot batem în calorifere. Sâmbăta trecută, a avut chindie până dimineață. În loc să-și ceară scuze, știți ce mi-a spus?  «Pune-ți dopuri în urechi, sună la 112, dacă te deranjează muzica!». Eu știu că 112 e pentru probleme urgente, de viață și de moarte! Nu zic că prin ce trec eu e ușor! Dacă făcea scandal ziua, chemam sectoristul, dar noaptea, ce pot să fac?" – ni s-a plâns un cititor, care a ținut să atragă atenția și asupra ușurinței cu care unii oameni sufocă Serviciul de urgență 112, fără să ia în calcul că, datorită "inconștienței" lor, se întârzie o intervenție de care ar putea atârna viața unui om aflat în nevoie.
"Am un vecin care a plecat la muncă, afară, cu toată familia și a închiriat apartamentul la niște studenți. M-au turbat cu muzica lor… Sunt bolnavă, iar ei mă iau tot timpul la mișto. Le-am spus că chem poliția și m-au amenințat că dacă-i amendează, o să fie și mai rău! Scandalul ăsta intră pe penal sau se scapă cu o simplă amendă? Vă mulțumesc pentru înțelegere, M. D."


"Nu punem lacătul pe ușă!"
Având în vedere că toate secțiile de poliție de pe raza orașului funcționează 24 de ore din 24, de la Secția I Poliție ni s-a spus că persoanele care, în toiul nopții sau indiferent de oră, sunt terorizate de zgomote, muzică dată prea tare, scandaluri în familie, între vecini sau orice altă formă de tulburare a ordinii și liniștii publice, să telefoneze la secția de poliție de care aparțin. Ideal ar fi ca, preventiv, oamenii să știe care este secția de poliție răspunzătoare de zona în care locuiesc și să-și noteze numărul de telefon, pentru a putea suna în timp util, la o adică...
Însă, cine dorește sau nu știe de ce secție de poliție aparține adresa lui de domiciliu, poate să anunțe incidentul și la 112, nu este interzis! Cu toate că acest număr ar trebui să fie rezervat problemelor cu adevărat urgente, care impun intervenție imediată. 


Timpul de reacție
Mai mult decât atât, pentru fapte vizând tulburarea liniștii publice, este de preferat să fie apelată telefonic secția de poliție, principalul avantaj fiind acela că se scurtează timpul de reacție dintre apelul cetățeanului și prezentarea organelor de poliție la fața locului. 


Infracțiune sau contravenție? 
Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigăte sau larmă, consti-tuie contravenție și se sancțio-nează cu amenzi între 100 și chiar 6.000 de lei, în funcție de gravitatea situației, potrivit Legii nr. 61/1991, republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. 
Pe de altă parte, consilierul juridic Carmen Gigică precizează că dacă este o formă gravă, tulburarea liniștii și ordinii publice poate să constituie și infracțiune. Astfel, potrivit noului Cod Penal, tulburarea ordinii și liniștii publice este fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


Comentează știrea

admirator
22 martie 2014
ei, lassa

ca sunt si mitomane care te sicaneaza periodic cu galagia pe care chipurile o faci, desi tu nu ai cum sa faci galagie. Pina si tv-ul are sonorul redus din fabrica... Sau te acuza ca folosesti aspiratorul noaptea, cand tu il utilizezi doar de Pasti si de Craciun. Si atunci 30 de minute maxim, sa nu deranjezi. Mai dai in pm pe reclamagii astia! Daca au probleme, suna la 112 sa constate nivelul de zgomot care-i deranjeaza si sursa. ... dar ei ca au instalatii de termoficare ilegala in casa nu zic nimic! Si RADET ii acopera. Saminta de securei zoofili! Mincinosi si provocatori!

eugenb
23 martie 2014
@admirator

Sunteti cumva un tanar abia "scapat" de sub "atenta supraveghere a Parintilor" si care acum crede ca "la prins pe Dumnezeu de picior" putand sa-si faca de cap? Sunt intr-adevar si persoane in varsta care spera ca noaptea este data omului ca sa se odihneasca (in liniste, nu in zgomot) dupa o zi de munca. Dar acestea nu au inteles, punctul dvs. de vedere - noaptea puteti sa aratati cat de "destept" si de "curajos" sunteti cu vecinii (pe care ii deranjati). Prostu-i nu este prost destul, daca nu arata la toata lumea cat este de fudul! - proverb romanesc. Oare la ce (respectiv la cine) se refera intelepciunea poporului roman in acest caz?! Va recunoasteti cumva?! Intreb, nu dau cu parul!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Economie : Coșmarul din Poarta 6
Joi, 05 Decembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Concert inedit, cu muzică aparte
Pagina a fost generata in 0.4098 secunde