Poate fi dezmoștenit propriul copil?

Vineri, 15 Martie 2013
34781

Articole de la acelaşi autor

Există părinți care, la supărare, își avertizează copiii că îi vor dezmoșteni. Alții, tot de supărare, trec direct la fapte și lasă averea, prin testament, copilului preferat, convinși că este dreptul lor să dispună cum doresc de propria avere. Cu toate că legislația permite dezmoștenirea chiar și a propriului copil, acest lucru se face numai în anumite situații. Care sunt acestea, aflați din rândurile de mai jos.


De când lumea și pământul, în majoritatea covârșitoare a ca-zurilor în care împărțirea averii, fie și prin testament, s-a făcut în funcție de anumite afinități s-a lăsat cu scandaluri de proporții și procese urâte. Cu toate astea, cazurile în care părinții lasă prin testament averea copilului sau copiilor preferați, din motive personale, continuă să alimenteze conflicte între membrii familiei respective. Totul, din cauză că, și peste voința părinților, copiilor renegați nu li se poate lua dreptul de moștenitori rezervatari. Abia când un copil este considerat, legal, nedemn de a moșteni își pierde în totalitate drepturile de moștenitor, deci și pe cele re-zervatare. În aceste situații se vorbește despre dezmoștenirea propriului copil, dezmoștenire pe care o ia în calcul și un cititor al ziarului nostru, în vârstă de 67 de ani: "Am doi copii, sunt văduv și am făcut un testament ca să nu se certe după moartea mea, dar mai rău am făcut. Băiatul a sărit la mine să mă omoare, nu alta, pe motiv că nu i-am lăsat lui mai multă avere, pe motiv că îmi cumpără medicamentele de care am nevoie. M-a obligat să retrag testamentul de la notar, dar tot nu s-a potolit, mă lovește când își aduce aminte ce i-am făcut. Am și certificat de la medicul legist, am chemat și poliția, sunt pe punctul să-mi pierd un picior de la loviturile lui, iar chestia asta l-a înnebunit și mai tare. Intră peste mine și mă lovește când sunt singur, iar când e și soră-sa, e numai lapte și miere. Nu mai suport bătaia asta de joc și vreau să știu dacă pot să-l dezmoștenesc total! Nu merită niciun ac de la mine, chiar dacă e sânge din sângele meu!" 

v v v

Astfel de episoade fac parte din viață, de aceea legiuitorul a avut în vedere și situații atât de dramatice, legiferând dezmoștenirea totală. Aceasta este posibilă însă numai dacă persoana exclusă de la moștenire a săvârșit, cu in-tenție, infracțiuni împotriva celui care lasă moștenirea. Este vorba despre fapte grave de violență sau fapte care au avut ca urmare moartea victimei ș.a.), fiecare atrag după sine nedemnitatea de a moșteni. Dar cum poate fi demonstrată aceasta pentru ca dezmoștenirea să fie posibilă?

Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, nedemnitatea de drept poate fi constatată la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, de către instanța de judecată ori de către notarul pu-blic, pe baza hotărârii judecătorești din care rezultă nedemnitatea. În final, persoana declarată nedemnă de a moșteni este exclusă atât de la moștenirea legală, cât și de la cea testamentară, fiind o sanc-țiune dată de către legiuitor tuturor persoanelor care au manifestat o atitudine contrară legii și bunelor moravuri față de defunct.

Alte motive pentru dezmoștenire

Tot nedemnă de a moșteni este considerată și persoana condamnată penal pentru săvârșirea infracțiunii cu intenție de a-l ucide pe cel care lasă moștenirea sau pe o altă persoană care ar avea drepturi succesorale, cel care a încercat, cu rea-credință, să înlăture prin diverse mijloace testamentul defunctului sau l-a împiedicat pe defunct, prin diverse mijloace, să aducă modificări testamentului acestuia.

Dacă, în urma dezmoștenirii, o persoană este înlăturată total de la moștenire, cota ce i s-ar fi cuvenit se atribuie moștenitorilor cu care ar fi venit în concurs.Articole din aceeaşi secţiune

Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Cum… să-ți spionezi bona
Pagina a fost generata in 1.1713 secunde