"O tăia și-o spânzura șeful, dar nici chiar așa!"

218

Articole de la același autor

"Mi mi s-a tăiat din salariu pe februarie și martie că am încălcat regulamentul. Recunosc, așa e, dar eu habar n-am avut de acest regulament. Nu trebuia să-l semnez și eu? O tăia și-o spânzura șeful, dar nici chiar așa!" – este dilema unui cititor, care a observat că "țăcați la salariu" sunt în mod special noii angajați. 

Chiar dacă este obligația angajatorului să întocmească un regulament intern, experta în probleme de muncă, Manuela Marcu, atrage atenția că în acest demers este necesară consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților. Într-adevăr, regulamentul ar trebui să cuprindă mai multe categorii de dispoziții, printre care și reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă; respectarea principiului nediscriminării, procedura de soluționare a cererilor sau reclamațiilor personale ale angajaților, reguli concrete privind disciplina muncii, abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile, dar și cele referitoare la procedura disciplinară etc., astfel încât salariații să nu fie sancționați fără a ști ce li se impută.

Pentru ca situații de genul celei relatate să nu se întâmple, angajatorul este obligat să afișeze la propriul sediu regulamentul intern, apoi să-l aducă la cunoștința fiecărui salariat. Abia după aceea își poate produce efectele. Cât privește modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conținutul regulamentului intern, acesta se stabilește prin contractul colectiv de muncă, iar orice modificare ulterioară trebuie comunicată celor vizați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3626 secunde