Medicul de gardă

210
"Din cauză că am multe probleme de rezolvat în timpul zilei, nu prea pot să respect orarul meselor și mănânc mai mult pe fugă și doar atunci când mă răzbește foamea. Se poate face gastrită din așa ceva ? E gastrita o boală gravă?" (Mariana Dan, 41 ani).

xxx

După cum ne-a explicat medicul specialist Anca Sima, gastritele sunt inflamații acute sau cronice, difuze sau focale ale mucoasei stomacului, aceste leziuni inflamatorii fiind induse de factori multipli. Din punct de vedere clinic, ele pot fi asimptomatice sau însoțite de simptome clinice nespecifice. Diagnosticul corect de gastrită e dificil și laborios, fiind nevoie de experiență pentru a considera că suferința care determină pacientul să vină la medic e sigur determinată de leziunile de gastrită, necesitând obligatoriu examinare endoscopică, histopatologică și bacteorologică.

Alimentația, hotărâtoare

În cazul unei astfel de afecțiuni, alimentația și stilul de viață sunt foarte importante și pot influența evoluția bolii. Din punct de vedere al regimului dietetic, se recomandă ingestia unor cantități mici de alimente în timpul meselor, cu evitarea alimentelor care provoacă neplăceri, a condimentelor puternice și în exces, a mâncărurilor neîncălzite, a afumăturilor, sosurilor. De asemenea, se recomandă evitarea fumatului și atenție la consumul de alcool, nu prea mult și niciodată pe stomacul gol!

Stabilirea diagnosticului

Pentru obținerea unei vindecări trebuie neapărat stabilit cu precizie diagnosticul și îndepărtată cauza. Gastritele acute sunt cele mai frecvent produse de ingestia de aspirină, medicamente antiinflamatorii și probabil de alcool, consum excesiv de cafea, stres sau de regurgitarea bilei în stomac, în special după operații gastrice. Pot fi asimptomatice, dar la unii pacienți pot apărea următoarele simptome: anorexie, greață, dureri epigastrice. Dacă gastrita persistă se poate pierde o cantitate mică de sânge, acest lucru ducând la apariția anemiei. De aceea, specialista vă recomandă să mergeți la medic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să-ți găsești de lucru în 2012
Pagina a fost generata in 4.1759 secunde