La ce să fii atent când semnezi contractul de angajare

342
La ce să fii atent când semnezi contractul de angajare - sign-1383977189.jpg

Articole de la același autor

Orice contract, indiferent de natura lui, trebuie citit și analizat cu atenție. Când este vorba despre contractul de angajare, având în vedere că nu toată lumea înțelege sensul tuturor clauzelor, Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, recomandă ca semnatarii să fie atenți măcar la câteva lucruri. Și se referă la clauza cu privire la formarea profesională, dar și la cele de confidențialitate și, respectiv, de neconcurență. 

"Este adevărat, angajatul și angajatorul pot să negocieze o clauză de neconcurență. Salariatul trebuie să fie însă foarte atent la ce scrie în contract, pentru că această clauză l-ar putea obliga ca, după încetarea contractului, să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la anga-jatorul său" – arată specialista, care a ținut să precizeze că în schimbul acestei interdicții, angajatul ar trebui să primească o sumă, drept indemnizație de neconcurență, plătită în fiecare lună, pe toată perioada negociată. Atenție, această indemnizație, chiar dacă este negociabilă, trebuie să fie de cel puțin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.

Clauza de formare profesională

Și aici este nevoie de atenție, întrucât această clauză stabilește obligațiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea lui profesională. De precizat că detaliile se stabilesc tot prin acordul părților, iar angajatul trebuie să fie informat din start că nu poate avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional. Iar dacă, totuși, va dori să plece, va trebui să vireze în contul firmei suma reprezentând contravaloarea cursurilor de pregătire profesională. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4948 secunde