Ghidul cetățeanului european

165
"Sunt interesat cum se poate obține formularul E112 pentru tratament în străinătate. Vă mulțumesc anticipat pentru informații" (Marinela Adam).

xxx

Potrivit legislației UE, a Regulamentului Consiliului European privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați, cu lucrătorii independenți și cu familiile acestora care se deplasează în spațiul comunitar, o persoană care intră în câmpul personal de aplicare al acestuia se poate deplasa pe teritoriul unui alt stat membru pentru a primi acolo tratamentul adecvat stării sale de sănătate. Această deplasare trebuie aprobată de instituția competentă, în cazul României de către Casa de Asigurări de Sănătate, unde este luată în evidență persoana asigurată.

Autorizarea documentului

Autorizarea formularului E 112 nu poate fi refuzată de către Casa de Asigurări de Sănătate în cazul în care tratamentul respectiv se regăsește printre serviciile medicale acordate în baza legislației care reglementează sistemul de asigurări sociale de sănătate din România (pachetul de servicii de bază), dar acest tratament nu i se poate acorda persoanei în cauză într-un intervalul de timp necesar în România, luând în considerare starea curentă de sănătate și evoluția probabilă a bolii.

De asemenea, conform legislației în vigoare, eliberarea formularului E 112 se face de către instituțiile competente.

Așadar, potrivit legislației europene, documentul E 112 va fi eliberat în urma analizei documentației depuse de asiguratul solicitant, care trebuie să conțină dosarul medical, ce va include, pe lângă înscrisuri medicale și raportul medical, din care să rezulte diagnosticul și recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului, precum și o confirmare scrisă a unității sanitare din statul mebru UE cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivului serviciul medical în baza formularului E 112.

Pachetul de servicii

Din raportul medical trebuie să rezulte că serviciile medicale de care asiguratul are nevoie se regăsesc în pachetul de servicii de bază (decontate de Fondul Național de Asigurări sociale de Sănătate din România) și faptul că aceste servicii nu se pot acorda în România, în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului, luând în considerare starea lui de sănătate și evoluția probabilă a bolii. De asemenea, în raportul medical întocmit de medicul curant trebuie specificat în mod explicit și argumentat motivul pentru care serviciul medical nu poate fi acordat într-un interval de timp rezonabil în nicio unitate sanitară din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să-ți găsești de lucru în 2012
Pagina a fost generata in 1.4561 secunde