Medicul de gardă

Gâtul strâmb, o boală moștenită?

350
Gâtul strâmb,  o boală moștenită? - 20novmedicgatstramb-1384963775.jpg

Articole de la același autor

Copilul meu are, de la naștere, gâtul strâmb și nu dă semne că l-ar durea, însă nu-și mișcă prea bine capul. S-a întâmplat ceva când s-a născut și mi s-a ascuns, ori e ceva moștenit, cum zic doctorii? Iulia D.".

v v v

Doamnă Iulia, dr. Kati Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a explicat că gâtul strâmb este o afecțiune care, în termeni medicali, se numește torticolis. Practic, este vorba despre înclinarea capului într-o parte, ceea ce determină ca mișcările de rotație ale acestuia să devină din ce în ce mai limitate, în condițiile în care bărbia este îndreptată spre unul dintre umeri, iar capul este înclinat spre celălalt.

Forma congenitală, mai gravă. Din puținele informații pe care ni le-ați oferit și fără consultarea copilului, medicul nu se poate pronunța. Însă, de departe, dacă este vorba despre transmitere pe cale genetică, torticolisul congenital este cea mai gravă formă de gât strâmb ce apare la nou născuți. Există însă și forme mai ușoare, ce pot să apară mai târziu. Referitor la torticolisul moștenit, acesta poate să apară la naștere sau la scurtă vreme după momentul nașterii, cauza fiind unele diferențe între mușchii sternocleidomastoidieni. Mușchiul mai scurt trage capul și gâtul într-o parte, cauzând poziția anormală. Sunt însă și situații când gâtul strâmb se poate datora și unor complicații la naștere. Alteori, afecțiunea poate să apară înainte și să ducă la complicații natale. De exemplu, afecțiunile congenitale ale coloanei cervicale, dar și poziția capului fătului în timpul sarcinii ori presiunile exercitate de cordonul ombilical asupra gâtului, pot cauza torticolis congenital. Față de celelalte tipuri de torticolis, cel moștenit nu prea dă dureri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.339 secunde