Ești cetățean european, ai o grămadă de drepturi

138
Ești cetățean european, ai o grămadă de drepturi - ue1363818225-1366838307.jpg
În primul rând, trebuie menționat că statutul de cetățenie europeană se adaugă cetățeniei naționale, dar nu o înlocuiește pe aceasta. Cât privește cetățenia europeană, aceasta se dobândește automat de toți cetățenii statelor membre UE.

Ca și definiție, cetățenia europeană este relația oficială între un individ și Uniunea Europeană, relație ce definește apartenența acestuia la Uniune. Ca cetățeni, indivizii au anumite drepturi, de exemplu pot lua parte la procesul de decizie alegându-și reprezentanții. Introducerea unor drepturi comune pentru cetățenii europeni consolidează identitatea Uniunii și ideea de solidaritate europeană. Discriminarea pe motive de naționalitate nu este permisă în UE.

Dreptul la vot și dreptul de a candida. Cetățenii europeni au dreptul de a vota, dar și de a candida atât la alegerile pentru Parlamentul European,cât și la alegerile locale în statul de rezidență. în statul de rezidență. Deoarece autoritățile locale joacă un rol fundamental în dezvoltarea cetățeniei europene, fiind cele mai apropiate de cetățeni, acest lucru este o realizare majoră pentru democrația europeană. Fiecare stat membru hotărăște asupra formulei în care au loc alegerile, dar toate respectă aceleași principii democratice de bază (vârsta de votare de 18 ani, egalitatea între sexe, votul secret, mandat de cinci ani reînnoibil etc.)

Dreptul la protecție consulară. Dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat terț de protecție consulară din partea autorităților diplomatice ale unui alt stat membru se exercită în cazul în care statul din care provine nu are reprezentanță diplomatică sau consulară în statul terț respective.

DE REȚINUT!: Cetățenii europeni au dreptul de a scrie instituțiilor europene în oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE și de a li se răspunde în aceeași limbă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7557 secunde