Constănțenii, tot mai nedumeriți:

Demolare sau modernizare? CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PIAȚA GRIVIȚEI?

2499
5
A curs multă cerneală în ziarul nostru pe tema nemulțumirilor constănțenilor, dar și ale comercianților și producătorilor privind aspectul de ansamblu dezolant al Pieței Griviței. Oamenii mai că s-au împăcat cu ideea că acest loc emblematic pentru Constanța va zace mult și bine sub povara degradării și mizeriei, iar autoritățile… vor pluti, în continuare, deasupra realității.


Sătui să li se tot promită proiecte care nu prind contur, cititorilor noștri aproape că nu le-a venit să-și creadă ochilor când au văzut că "a început să miște ceva" în sectorul dedicat comercializării legumelor și fructelor, zonă care atinsese nivelul maxim de degra-dare: plină de gropi "antice și de demult", din cauza cărora cum-părătorii cădeau "ca popicele", cu tarabe roase de timp și rugina la vedere, iar lista… calităților ar putea continua.


Cei mai sceptici s-au gândit că "Se pune de ceva imobiliar, din care șmecherii să facă bani!", alții nu s-au grăbit să anticipeze ceva rău, de aceea s-au gândit să ne întrebe pe noi "Ce se întâmplă cu Piața Griviței?", sperând că, totuși, ar putea fi vorba despre un proiect în beneficiul calității actului de comerț și al respectului față de miile de constănțeni care-și fac zilnic aprovizionarea de aici. 


"Vă spun sincer, unde văd că se toarnă ceva, mă gândesc că vreun șmecher face o clădire de închiriat sau un bloc. La cât de haotic s-a construit în oraș, nu m-aș mira ca și în Piața Griviței să se facă vreun bloc de birouri. Am întrebat în stânga-n dreapta, mi s-a spus că s-ar renova, dar n-aș crede!" (Maria, 38 ani). "Am plătit aproape 700 lei chirie pe o tarabă pe care am cârpit-o cum am putut! Până la urmă m-am mutat în corpul central… Acum se lucrează, să vedem la sfârșit ce-o să iasă! Poate o să dispară și cei care vând din port-bagaj, concurenții noștri!" - ne-a spus un producător care vinde, cu acte în regulă, în această piață de peste zece ani.


Proces de modernizare


Șeful Serviciului Administrativ din cadrul Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța, Ion Ciobanu, ne-a dat vești bune, asigurându-ne că desfășurarea de șantier vizează modernizarea acestei semnificative părți a Pieței Griviței. În primă fază, s-au schimbat țevile de apă, a căror vechime depășise 50 de ani, toate conductele de apă potabilă fiind înlocuite. Apoi s-a făcut scurgerea la toți agenții economici din zonă, pentru a nu mai fi nevoie să se spargă ulterior pentru asemenea lucrări, cum se mai întâmplă pe la noi.


"Copilul meu de suflet!"


În ordinea executării lucrărilor urmează refacerea platoului descoperit, prin turnarea unei plăci de beton pe o suprafață de 160 metri pătrați. Apoi, se va construi un acoperiș ușor din tablă pentru protecția producătorilor și a comercianților, dar și pentru îm-bunătățirea aspectului general al acestui perimetru. După care, în circa zece zile, se vor aduce tarabe noi, moderne: "După ce se toarnă betonul, în două-trei zile se pune acoperișul, astfel încât până la data de 25 aprilie se estimează ca totul să fie finalizat, să arate frumos. Pot să vă spun că aceas-tă piața este copilul meu de suflet, mi-am dorit întotdeauna să arate frumos, dar criza ne-a pus piedici. Am găsit însă înțelegere la con-ducerea RAEDPP, căreia m-am plâns că nu se mai poate așa, tre-buie să facem ceva. O să plătim tarabele în rate, o s-o scoatem la capăt cumva, important este să schimbăm fața acestei atât de importante piețe!", a conchis I. Ciobanu. 


Emblema orașului


Constănțenii cu ștate mai vechi știu că actuala Piață Griviței s-a numit, cu ani în urmă, "Piața Griviței II", denumită astfel după strada care o străbate, prima aflându-se în spațiul ocupat acum de Tomis Mall. Poziția centrală a făcut, în timp, din această piață o emblemă a orașului. Este un motiv în plus pentru care cititorii noștri consideră că astfel de locuri trebuie să se bucure de un real respect din partea edililor, nicidecum să fie lăsate în paragină, fie și din cauza crizei.


Comentează știrea

nelu
9 aprilie 2013
Piata grivitei.

La o asa TIGANIE, mai bine lipsa.Toti hiti acolo isi fac veacul.Orice piata trebuie sa fie la marginea Orasului, restu in magazine alimentare autorizate. Am vrut in Europa, trebuie sa urmam exemplul LOR.Fara alte comentarii , La margine in piete bine organizate. Va place ce este in Tomis 3?

Un constantean
9 aprilie 2013
Dezinformare

Eu unul, nu-l cred pe Ion Ciobanu,deoarece,acesta a fost un mare "politruc" in M.Ap.N,la fel ca si Ionel PILAF,director in primaria mafiotului Mazare.

locuitor al cocinii
9 aprilie 2013
Ei traiesc intr-o alta realitate

Intr-adevar, chiar nimeni nu vede si nu face nimic: acolo sunt toate scursurile orasului, doar urmaresc pe cei ce trec pe acolo. Efectiv ne e frica sa mai venim sa facem piata acolo, stiind ca trebuie sa ocolim fiecare contrabandist de tigari, fiecare jeg de acolo. Camere de vederi este fffff greu de pus acolo, nu le mai cerem asa ceva, ca-i depasesc astfel de probleme pe cei ce ne conduc. Ei se pot ocupa doar de patronii hotelelor din Mamaia, doamne fereste sa le lipseasca ceva la acesti multimiliardari. Pietele si ordinea din Constanta chiar nu conteaza.

Lexis
14 aprilie 2013
Piata publica?

Hai sa fim seriosi! Pta Grivitei a fost dintotdeauna fieful bisnitarilor si al tiganilor deveniti peste noapte precupeti. Preturile produselor sunt fixate ad-hoc, tuciuriii fac legea, iar calitatea serviciilor lasa de dorit. Un loc mizerabil, asemanator vremurilor pe care le traim. Nu o sa-i civilizam niciodata pe acesti indivizi invatati sa fure, sa insele, sa nu munceasca cinsitit. Sincer, daca va uitati pret de cateva zeci de minute la persoanele care isi fac veacul pe aici, e imposibil sa nu remarcati infractori de drept comun, curve, etc. Mai bine inchideau acest focar de infectie!!! M-ati facut sa rad, sperand ca odata cu astuparea a 2-3 gropi, aceasta zona sa devina civilizata. Mai discutam dupa 2-3 luni!

alt cetatean
23 noiembrie 2013
: Dezinformare

Nici eu nu-l cred, sti cum dispar acte pe care i le ldai in birou si dupa aceea se uita candid in ochii tai si zice ca niciodata nu i le-ai dat,iar sluga lui pe nume Negru il copiaza.Oare isi impart spagile sau Negru e doar un slugoi?

Răspuns la: Dezinformare
Adăugat de : Un constantean, 9 aprilie 2013
Eu unul, nu-l cred pe Ion Ciobanu,deoarece,acesta a fost un mare "politruc" in M.Ap.N,la fel ca si Ionel PILAF,director in primaria mafiotului Mazare.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3932 secunde