De ce sunt mereu cozi infernale la oficiile poștale?

954
4
De ce sunt mereu cozi infernale la oficiile poștale? - 21ianfond2posta-1390318164.jpg

Articole de la același autor

După restructurarea oficiilor poștale, constănțenii se plâng că sunt nevoiți să stea la cozi interminabile, pentru prestarea anumitor servicii.
Este deja de notorietate faptul că, zilnic, sute de constănțeni stau la cozi, ore întregi, la poștă, cel mai adesea pentru a-și lua cuponul de pensie sau un colet. De exemplu, pensionarii propun ca, după modelul sistemului practicat în armată, să primească și ei cupoanele prin scrisoare în regim recomandat. Iar pentru rezolvarea mai operativă a celorlalte servicii, oamenii cer găsirea unor soluții eficiente, pentru că s-a ajuns până acolo încât să se învoiască de la serviciu dacă au o problemă cu poșta.  
"Eu mi-am trecut pensia pe card ca să scap de cozile astea nenorocite, nu să stau lună de lună la coadă, la Poșta 10, unde sunt, mai nou, arondat, doar pentru cupon. Eu nu cred că, în ziua de azi, mai pot fi date pensii pentru oamenii decedați. Nu înțeleg nici de ce pensionarii din armată pot să primească cuponul prin poștă, iar pensionarii de rând, nu? Alexandra". 
"Eu primesc, regulat, colete din străinătate, am rude plecate. Stau și câte două ore la două cozi, una, ca să ajungi la ghișeu, să iden-tifice coletul, și a doua, să ridici efectiv coletul. D. Tiberiu".
"De ce unii poștași lasă cupoanele de pensie la cutia poștală, dacă pensionarul nu-i acasă, iar alții, nu? Mulți pensionari sunt bătrâni, nu aud soneria, chiar dacă sună poștașul. Să lase, domnule, cuponul la cutie, că e imposibil ca un mort să primească pensia, cum zic ei!  Acuma totul e pe computer, chiar așa? V. Ionescu". 


"Noi ne străduim să fie bine!"
Aurelia Oprea, diriginta Oficiului Poștal nr. 10 Constanța, ne-a spus că preocuparea întregului colectiv de salariați, cel puțin de la unitatea pe care o conduce, este aceea de a presta servicii de cât mai bună calitate, în condiții civilizate: "Și s-ar reuși acest lucru dacă unii oameni nu ar fi atât de recalcitranți și de nervoși. Noi încercăm să-i ajutăm cât este omenește posibil și am lucra în liniște dacă, pe motiv că nu facem altceva decât să respectăm regle-mentările, unii aleg să ne jignească, să țipe la noi. Poate ar fi cazul să știe că oficiantele nu se duc să bea nici măcar un pahar cu apă, ca să nu se blocheze operațiunile!". 


"Lucrăm și la patru ghișee!"
În perioadele cele mai aglomerate, cum sunt lunile ianuarie și decembrie din an, când solicitările din partea cetățenilor ating apogeul, diriginta oficiului a precizat că se fac eforturi extraor-dinare din partea personalului, nu se iau concedii de odihnă în acest interval, tocmai  pentru ca munca la patru ghișee să fie posibilă. De asemenea, tot în această idee, concediile de odihnă se efectuează fracționat: "Știm că oamenii sunt nemulțumiți, însă le reamintim că, în general, avem trei ghișee deschise. Noi încercăm să rezolvăm problemele cât mai operativ, să fie mai ușor și pentru cetățeni, și pentru lucrătorii oficiului. Dacă lucrurile se tensionează, pierdem și noi din prestații, pentru că oamenii ies din rând și pleacă".


Program prelungit
Referitor la programul de funcționare, trei ghișee sunt deschise între orele 8,00-19,00, iar al patrulea, între orele 10-18. În general, "nebunia" începe după ora 15,00, intervalele mai aglomerate fiind "în valuri". 


Reglementări stricte la cupoanele de pensii
Cât privește controversata problemă a cupoanelor de pensii, pentru ridicarea cărora pensionarii, persoane în vârstă și cu probleme de sănătate, sunt nevoite să stea, ore în șir, la coadă, reglementările și instrucțiunile Direcției de Poștă sunt stricte. Mai exact, dacă titularul nu este acasă, poștașul nu are voie să lase cuponul de pensie la cutia poștală. Totul, din cauză că aceste cupoane au regim ca și pensiile, în sensul că se dau pe bază de act de identitate și cu semnătura titularului: "Poștașii care își permit să lase cupoanele în cutia poștal fac un fals. În plus, oamenii trebuie să știe că pensia le intră pe card, iar cei care nu pot să stea pe la cozi, au posibilitatea să semneze o procură pentru ca un membru al familiei sau altă persoană să le poată ridica acest cupon" – a completat Aurelia Oprea.


Armata, alt sistem
Într-adevăr, pensionarii din cadrul armatei primesc cupoanele de pensii prin scrisori recomandate. Pe baza acestui model, și celelalte categorii de pensionari și-ar dori implementarea acestui sistem, chiar și pe propria cheltuială, astfel încât să nu mai fie nevoiți să îngroașe, lună de lună,  cozile în fața ghișeelor poștale numai pentru ridicarea cuponului. Rămâne de văzut dacă această propunere va putea fi transpusă în practică.


Comentează știrea

fara
22 ianuarie 2014
fara

" Trebuie sa plece de la servici ca sa-si ridice pensia."

maxim alexandru
22 ianuarie 2014
posta

stimati guvernanti, in orice stat civilizat posta este un serviciu in slujba cetateanului, asa cum sunt si politia, salvarea, pompierii, etc, -numai ca posta mai si produce ceva, deci nu absoarbe doar, dar nici nu se poate autosustine. De ce? Pentru ca o expeditie careia i s-a aplicat un timbru postal (1 sau 2 lei) trebuie sa ajunga la fel si in mijlocul capitalei dar si in cel mai mic sat din varful muntelui. La modul cum stau acum lucrurile rentabilizarea postei va izola total toate satele din Romania de acest serviciu, lucru care este deja in derulare.Deci domnilor guvernanti: rentabilizam sau distrugem?

baubau
22 ianuarie 2014
dda,dar

si la militari se "ratacesc" scrisorile recomandate cu cupon; ca si facturile ENEL... Asta inseamna ca scrisorile cu cupon nerevendicate sunt inapoiate cu mentiunea "destinatar decedat", fara verificari. Ceea ce inseamna o nenorocire... nervi, crize si la pensionari pot fi fatale! La ENEL, nu ai factura nu poti plati (chiar cu majorare). Ceea ce e ridcol. ENELtrebuie sa-si revizuiasca sistemul de anutare a platilor.Cea mai buna solutie este sa fie folosite si alte servicii de curierat, mai responsabile si atente. Posta e suprasolicitata si asta duce la greseli repetate...

Pintea
22 ianuarie 2014
Tot inainte era mai bine

dupa multe peripetii am reusit sa platesc factura de la enel ,pe care ,la fel , nu am primit-o prin posta .Trebuie sa sunati la 0800070809, sa aflati suma de plata .Mergeti la oficiile PayPont sau Payzone si spuneti functionarei ca merge sa platiti fara factura .Trebuie sa introduca codul dvs eneltel ,suma de plata si gata iese factura . la omv si posta nu merge decat cu factura,la alte firme nu am incercat

Răspuns la: dda,dar
Adăugat de : baubau, 22 ianuarie 2014
si la militari se "ratacesc" scrisorile recomandate cu cupon; ca si facturile ENEL... Asta inseamna ca scrisorile cu cupon nerevendicate sunt...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5348 secunde