De ce-și rod oamenii unghiile? Psihologii au un verdict șocant!

6321
1
De ce-și rod oamenii unghiile? Psihologii au un verdict șocant! - 13ianfondpsihbun-1358084760.jpg
Milioane de oameni din întreaga lume (copii, adolescenți, adulți) au obiceiul de a-și roade unghiile. Psihologii spun că acest tic poate avea la bază afecțiuni mentale periculoase, iar experții medicali vor să-i schimbe încadrarea de la un gest inofensiv, la tulburare obsesiv-compulsivă. Mai rău e că până și la fumat se poate renunța mai ușor decât la acest obicei.


Psihologul Speranța Băcana ne-a explicat că potrivit celor mai recente studii, aproximativ un sfert din copii își rod unghiile în mod obișnuit, iar numărul adolescenților și al adulților care fac acest lucru este și mai mare. Alături de suptul degetului, scrâșnitul dinților, scobitul în nas, jocul cu părul, șirosul unghiilor intră în categoria "ticurilor nervoase", care, dacă nu sunt stopate la timp, pot continua și în viața de adult.

Deci, lucrurile nu sunt simple, după cum atrage atenția și o cititoare a ziarului nostru, al cărei soț are acest obicei încă din copilărie. Femeia cere sprijinul psihologului pentru a-și ajuta partenerul de viață, în vârstă de 36 de ani, să scape de acest tic pentru că a ajuns la capătul suportabilității: "El s-a obișnuit de atâția ani, nu pare deranjat, deși unghiile lui arată groaznic. Eu, în schimb, nu mai suport, m-a terminat psihic. De multe ori îi dă sângele… l-am rugat să mergem la psiholog sau psi-hiatru, dar nu vrea. Părinții lui nu înțeleg ce m-a apucat, doar știam asta înainte să mă mărit cu el, ba să zic mersi că nu-și suge degetul, că au avut unul în familie… Mă poate ajuta psihologul cu niște sfaturi? Nu se poate abține nici măcar la nunți, petreceri, toți fac bancuri pe seama noastră".

Cauze

Copiii, de exemplu, încep să-și roadă unghiile din plictiseală, din curiozitate sau chiar din cauza anxietății. Cât privește suptul dege-tului, un alt tic dăunător, acesta apare când micuțul este stresat și încearcă să se relaxeze, să adoar-mă etc. Psihologul îi sfătuiește pe părinți să nu îi pedepsească sau să-i bată la cap, ci să caute motivele pentru care fac asta, să discute deschis cu ei despre problemele pe care le au la școală sau la grădiniță. La fel se întâmplă și în cazul adulților. Atunci când încercăm să ne determinăm inconștientul să renunțe la un obicei prost, acesta va reacționa exact ca un copil, acționând exact invers decât ar trebui. Din păcate, există și copii, dar și adulți, ce-i drept, nu foarte mulți, care își rod unghiile până la sângerare. Ei trebuie consultați urgent de un psiholog sau chiar psihiatru. Iar celor care nu îndrăznesc acest lucru, psiho-logul le face câteva recomandări, stabilite de experți după îndelungi cercetări ale fenomenului:

Adoptarea altor obiceiuri: Utilizarea unei mingi antistres sau a unor elastice, mestecatul gumei, ținutul mâinilor în buzunare, învârti-tul degetelor mari, mâncatul morco-vilor sau pilitul unghiilor sunt câ-teva noi obiceiuri care ar putea pune capăt rosului unghiilor. De asemenea, tăiatul unghiilor... din carne, împăturirea în bandaje sau ungerea acestora cu lămâie sau sos iute ar putea curma tentația. Și colorarea unghiilor în culori cât mai străluci-toare, care să atragă mereu atenția, poate fi o strategie eficientă, din păcate, imposibilă în rândul bărba-ților. Semnale vizuale: Întrucât obi-ceiurile își au rădăcinile în subcon-știent, oamenii își rod unghiile în mod automat. Prin urmare, brățările sau elasticele colorate sunt ideale pentru a ne aduce aminte de scopul propus. Efort de voință: Pentru a nu renunța ușor la atingerea scopu-lui puteți să vă faceți zilnic poze la unghii. Când veți vedea diferența dintre aspectul unghiilor roase și al celor îngrijite, sigur vă veți strădui mai mult să rezistați tentației de a le mai distruge. Identificarea situațiilor favorizante: Dacă puteți identifica genul de lucruri la care vă gândiți când vă vine să vă roadeți unghiile, atunci veți învăța să vă stăpâniți mai bine.

La fel cum procedează pacienții care se trag de păr, își cauzează răni pe suprafața pielii etc., și cei care își rod unghiile ar putea fi incluși în categoria persoanelor instabile mental. În plus, ei sunt expuși la o serie de boli, deoarece microbii pot ajunge mai ușor în cavitatea bucală. "Tocmai de aceea, Asociația Psihiatrică din SUA se pregătește să încadreze și rosul unghiilor până la sânge în categoria gesturilor automutilante în Manualul de Diagnostic al Bolilor Mintale" – a conchis psihologul.


Comentează știrea

Liviu Chilian
14 ianuarie 2013
Am cunoscut un Rromarlan(Tigan-Bulgar) ce'si roade unghiile - cu furie

Am scris in trecut, cel putin odata, despre un ticalos folosit de Securitatea-satanica ceausista impotriva mea, dupa ce am fugit de boborul Rromarlan, in primavara 1987. Prin el, dupa 1990, securistii-criminali sanguinari au lansat cateva zvonuri nebunesti despre persoana mea, prin numitul Stroe Aurel, pensionat "controlor de trafic", "director" la Rromarlatsa-Kudstendge, timp de zece ani(???) - si pun in ghilimele, pentru ca schizoidul abia daca a facut fata in turnul de control - el VANA o functie, pe care a si primit'o, pentru ca - abtineti'va din rasul-trist ce, sigur, va fi reactia la ce urmeaza -, avea..."studii superioare" -, era parte dintr'un grup de ceausisti de cea mai joasa speta, decerebrati-dezumanizati ce facusera "scoala de ofiteri"(din aia de care...gemea Tara, sarmana) la Bobocu, si pentru ca nu au gasit un loc si pentru ei in armatarata-diabolica, i'au trimis pe cateva aeroporturi sa'i faca...kkntrolori de trafic aerian - stratagema burgheziei rosii militarate fiind sa'i faca sefi "comunisti" peste civili! Stroe'asta este TIPUL mie-la-suta al PARVENITULUI! Cat timp am respirat acelasi aer, imi amintesc ca avea o singura preocupare - isi rodea pana la sange, unghiile de la maini. In minipamfletul in care am facut referire la el, am scris, ca "daca ar putea, le'ar roade si pe cele de la picioare". E posibil s'o faca in ascuns... Stroe Aurel a fost folosit de un si mai nebun ca el, un Tzigan pe nume Ionescu, de loc din Brailita, fost "ofiter", si asta, in Securitatea ceausista; BANDIT ce in 1995, era director pe aeroport(???) Dupa fuga mea de boborul Rromarlan, securistii-criminali de pe aeroport, in frunte cu doi tipi pe nume Serbanescu si Voiculescu, au fost pedepsiti si mutati la armatarata, de catre Ceausesti. Ura lor sanguinara impotriva mea, a fost materializata prin Ionescu ce lansa zvonuri printre fostii colegi, folosindu'l pe Stroe schizoidul. In timp, am intalnit unde traiesc de 25 de ani, pe unul dintre ei, ce actioneaza pe Otopeni, in...sindikkt, nu la trafic; un tip ce facea eforturi sa para normal(diabet astronomic pe fond alcoolic ce'i afecta creierul); el intrebandu'ma despre evenimente ce ar fi avut loc in viata mea. Am ramas perplex cand am inteles despre ce era vorba! Securistii ma DISCREDITAU(?!) Intr'un mod atat de josnic! Fara vreun motiv - eu numai sunt cetatean Roman, nu ma intereseaza DECADENTA din acel domeniu si DEPLANG DECADENTA ABISALA a politicastro-merdialqaedanilor - singurul meu dor fiind sa'mi vaz Neamul renascut din propria'i cenusa! Acest articol pertinent(zic eu) ma determina sa cred ca securistii-diabolici ce'i TEORIZEAZA inca pe Rromarlani si Romani, au gasit in...mancatorul de unghii, subomul BOLNAV "bun" de manipulat. Dar asta este de'o cruzime de care numai Rromarlanii sunt in stare - sa folosesti un gnom ce se automutileaza. Papa'i'ar bizdicul pe toti Rromarlanii ca ei!(Randuri din romanul "Ne'a coplesit gunoiul "uman", Doamne!")

Articole pe aceeași temă

Luni, 07 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ce suferințe arată somnolența
Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : De ce fac sugarii febră
Pagina a fost generata in 0.4442 secunde