Medicul de gardă

Cum știi că ți-a scăzut glicemia

720
Cum știi că ți-a scăzut glicemia - 17aprmediculhipoglicemie-1366208430.jpg
"Un om fără cunoștințe medicale poate să-și dea seama că i-a scăzut glicemia fără să meargă la doctor?" – Clara Mocianu.

Înainte de a ne prezenta simptomele hipoglicemiei, dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a explicat ce înseamnă, de fapt, a avea glicemia sub limita admisă. Așadar, în majoritatea situațiilor, hipoglicemia se traduce prin zahăr scăzut în sânge. Când apare, se tratează și fără intervenția medicului, dacă simptomele sunt recunoscute devreme. De regulă, cel mai des, această stare se manifestă la diabetici. Sunt însă și cazuri, rare, când crize de glicemie scăzută pot face și nediabeticii. Diferența este că diabeticii care au nevoie de insulină, dacă ignoră acest lucru, pot ajunge la comă sau creierul lor poate suferi leziuni ireversibile. 

Semnele hipoglicemiei

Cât privește simptomele care ajută pacientul să-și dea seama că glicemia sa este în scădere, acestea sunt senzația de slăbiciune și de foame, de nervozitate, amețeli, tremurături, transpirații abundente, reci, piele palidă sau cenușie, înțepături în mâini și picioare.

La persoanele deja diagnosticate cu diabet, la aceste simptome se pot adăuga și durerea de cap, senzația de greață, accelerarea bătăilor inimii, comportament agitat, lăsând impresia că persoana în cauză a devenit euforică din cauza beției, pierderea cunoștinței, mergând până la comă și convulsii, deci lucrurile nu sunt deloc simple. 

Important! Toate aceste stări apar datorită faptului că pentru propria energie, organismul se bazează pe glucoză, care circulă prin sânge. Când nivelul acesteia scade sub limita normală, corpul este lipsit de energia necesară, iar dacă nu este ajutat, încearcă să-și obțină energia din proteinele și grăsimile organismului. Pentru a transforma glucoza în energie, este nevoie de insuli-nă, iar când în sânge există prea puțină insulină, glucoza se consumă rapid și se instalează hipoglicemia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Semnele diabetului juvenil
Sâmbătă, 08 Octombrie 2011
Stire din Diverse : Semnele geloziei la copii
Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Pagina a fost generata in 0.1987 secunde