Medicul de gardă

Cum se pot depista bolile neurologice ale copilului

194
"Cum poate o mamă care nu are posibilitatea să-și ducă la pediatru bebele, să-și dea seama dacă micuțul are probleme cu capul, ce semne arată asta?" (Mioara Strachină).

v v v

Medicul primar pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed, consideră că este extrem de necesar ca pediatrul să viziteze din două în două săptămâni sugarul, pentru ca apoi, după ce va mai crește, să stabilească un program de vizite periodice. Și mai important este ca atunci când părinții, familia, observă ceva în neregulă în comportamentul copilului, să se prezinte de urgență la medic. Referitor la afecțiunile neurologice, acestea, din păcate, nu sunt deloc rare în rândul copiilor, de aceea este esențial ca părinții să învețe să le recunoască, atât cât este posibil, pentru a fi diagnosticate în timp util și tratate corespunzător. Este adevărat că nu toate afecțiunile de această natură la copil sunt și tratabile, dar măcar se poate face totul pentru ameliorarea situației. De aceea, foarte importante sunt ecografiile din perioada dezvoltării intrauterine, care pot depista afecțiunile copilului.

Ce trebuie să urmărească părinții?

Pentru a-și da seama dacă micuțul ar putea avea anumite afecțiuni de natură neurologică, medicul precizează că părinții trebuie să fie atenți la următoarele manifestări: dacă bebelușul începe să meargă și să vorbească la timp; dacă ia cât trebuie în greutate și crește în lungime potrivit vârstei (există copii care, deși mănâncă puțin, cresc foarte mult și invers, mănâncă mult, însă nu se dezvoltă suficient); atenție mare trebuie să existe atunci când bebelușul prezintă spasme, cum ar fi, de pildă, hohotele de plâns (este posibil ca un copil, la vederea mamei, să ridice brusc mâinile și să întindă piciorușele, apoi să scoată un țipăt. Dacă acest gest se repetă la fiecare 20 de secunde, copilul ar putea suferi de o formă de epilepsie). Dacă micuțul face convulsii febrile, dacă tot timpul cade, ridică suspiciuni de distrofie musculară; când scapă des obiecte din mână sau rămâne blocat în anumite poziții, ca și cum ar fi absent, sau dacă anumite grupe musculare par mult mai dezvoltate decât ar trebui pentru vârsta copilului, iar se ridică semne de întrebare, pentru care trebuie consultat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 28 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Veterinarul pe recepție
Pagina a fost generata in 1.713 secunde