Cum pot fi determinați restanțierii să plătească întreținerea

3113
7
Cum pot fi determinați restanțierii să plătească întreținerea - 18novfondrestantieriintretinere-1384797724.jpg

Articole de la același autor

Principalele cauze care determină acumularea unor restanțe la plata întreținerii sunt lipsa banilor, reaua-voință sau imposibilitatea găsirii proprietarilor.

Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice. Asociația de proprietari are însă dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar (privat sau de stat, persoană fizică sau juridică, român sau străin), pentru sumele datorate cu titlu de contribuție la cheltuielile comune ale clădirii, dacă suma reprezintă o restanță de minim trei luni. Din cauza unor recente modificări legislative, asociațiile nici măcar nu mai au prioritate în fața altor creditori la recuperarea datoriilor, când se ajunge la executare silită. Or, acest lucru îi determină pe mulți președinți de asociații să atragă atenția autorităților că este din ce în ce mai greu să se recupereze restanțele acumulate la plata întreținerii, dacă nu chiar imposibil.

Privilegiul imobiliar, înlocuit cu ipoteca legală

Ca președintă a asociației de proprietari, Georgeta Ariciuc apreciază că urmare a transformării privilegiului imobiliar cu rang prioritar în ipotecă legală, asociațiile nu mai au întâietate asupra apartamentelor și altor spații proprietate individuală ale proprietarilor din bloc, precum și asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru recuperarea sumelor datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute. Chiar dacă, în aceste condiții, recuperarea restanțelor este mult mai dificilă, instituirea ipotecii legale este în măsură să-i sperie pe restanțieri: "Avem două familii cu datorii mari, de 14.000 de lei - moștenitorii unui apartament, și cu 5.000 lei, care și-au cumpărat apartamentul cu credit ipotecar. După ce i-am informat că am instituit ipotecă legală, s-au cam speriat și au început să mai achite din restanță. Problema e că sunt mulți în casă, nu avem repartitoare, consumă și multă apă, dar nu acoperă nici măcar cota de cheltuieli lunare, care oricum crește lună de lună. Totuși, perspectiva că și-ar putea pierde casa i-a determinat să acorde mai mult interes plății datoriilor. Probabil au înțeles că trebuie să plătești pentru ceea ce consumi, că nu poți să cumperi nici măcar o pâine fără să plătești. Sperăm să nu fie nevoie să se ajungă la executare, nimeni nu-și dorește asta!".

Medierea, alt "obstacol!"

Ca unul care se confruntă zilnic cu reclamații din partea asociațiilor de proprietari, Marcel Dragu, reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari a județului Constanța consideră că "Sistemul semisocialist este cel care îi încurajează pe unii locatari să nu plătească. Iar când se pune problema acționării acestora în instanță, medierea obligatorie este un alt obstacol în calea soluționării mai rapide a cauzei. Plus că și aceasta trebuie plătită. Eu însumi am un proces pe rol cu asociația din 2010, nerezolvat încă. Am văzut cu ochii mei încărcătura de dosare de pe rolul instanțelor și înțeleg cum e să ai 80 de dosare pe rol într-o singură zi. Problema restanțierilor ține de conștiința omului, aici e problema. Asociațiile nu au ce să le facă, plus că unii proprietari sunt plecați din țară. Ar fi corect ca fiecare să înțeleagă că dacă întreținerea nu e plătită la timp, suferă și cei care-și rup de la gură să se achite de obligații".

Plata eșalonată

Potrivit modelului german de plată a cheltuielilor lunare de întreținere, pentru ca, iarna, oamenii să nu mai fie atât de împovărați de costurile pentru căldură, acestea se împart în mod egal la cele 12 luni din an, iar în cazul chiriașilor, sunt cuprinse în chiria lunară. Ioana Sirea, ca șefă de asociație, consideră că aceasta ar putea fi o soluție care să ducă la descurajarea restanțierilor. Dumneavoastră, dragi cititori, cum considerați că pot fi determinați locatarii să fie la zi cu plata întreținerii, astfel încât să nu se ajungă la debranșarea de la utilități?

Comentează știrea

tram vai
19 noiembrie 2013
la fel ca si la case....

Proprietarii de apartamente trebuiesc sa aiba aceleasi drepturi si responsabilitati ca si proprietarii caselor pe pamant. Nimeninu este mai presus sau mai jos de lege,dar nu trebuie ca presedintii si administratorii de asociatii sa aiba drept de a inainta in judecata pe proprietarii de apartamente, aceasta este o judecata comunista. Ei nu aunici o contributie materiala la achizitionarea vreunui imobi, ca sa nu mai vorbim deprocedura prin care ajung sa ocupe aceste functii. Proprietarul de aprtament trebuie sa aiba contract individual cu furnizorul de utilitati respectiv,iar daca acumuleaza restante sa poata fi inaintat in judecata numai de catre acesta, nemaintervenind o terta persoana care nu are nici o atributie in furnizarea utilitatii,sau in a reprezenta proprietarul in fata distribuitorului de utilitati....

NELU
19 noiembrie 2013
PT NR. 1

Nu se schimba problema restantierilor. Ca nu mai este reclamanta asociatia de proprietari ci furnizorul, NU SCHIMBA situatia rau-platnicilor (fiind toti pe coloane comune nu se poate opri apa ca la case care sunt racolate individual). Ca medierea este o piatra de gat, este adevarat. Informarea e gratuita dar nu poti sa-l obligi pe mediator sa dea bani din buzunarul lui sa-l cheme la informare pe debitor (asa ca pe putin 50 de lei s-au dus). Treaba e alta, sa fie ajutate asociatiile ca toate manoperele la cartea funciara pt ele sa fie gratuita (gratis cheltuieli de judecata au, dar sa aiba si acest beneficiu).

Revoltat
19 noiembrie 2013
Trec randuri,randuri muncitorii

Cu steagul in vant desfasurat / E steagul marilor victorii / De usele inaltat ....Revoltatii au urcat la tribuna partidului si rand pe rand au luat cuvantul.Cu manie proletara,sarmanii au infierat atitudinea sfidatoare si dezgustatoare a celor care nu-si platesc caldura la bloc. "Cum este permis tovarasi ? Noi care primim subventii si ajutoare de la psde ,suntem in stare sa platim intretinerea in mod constiincios si patriotic iar muncitorul care nu primeste subventii isi permite sa ne sfideze ? Sa-i nationalizati,tovarasi ! Sa le luati apartamentele, dragi tovarasi ! Sa le treceti la asociatia de subventionati ! Servesc usleul ! "

NELUTU
19 noiembrie 2013
MEDIEREA

Draga Nelu, la fel ca si dl Dragu Marcel, stii foarte putine lucruri despre mediere. Daca esti unul dintre restantierii la plata ai toate motivele sa-ti sustii punctul de vedere. Intr-adevar un proces dureaza foarte mult si in acest caz tu ai reusi sa-ti amani plata datoriei ceea ce este de apreciat dovedind abilitati manageriale. Dar, in cazul in care vrei sa recuperezi suma cat mai repede, prin mediere ai obtine, in cateva zile, un angajament ce are valoare de titlu executoriu. Daca vrei sa afli mai multe mergi la o informare . Este gratuita !!!

Răspuns la: PT NR. 1
Adăugat de : NELU, 19 noiembrie 2013
Nu se schimba problema restantierilor. Ca nu mai este reclamanta asociatia de proprietari ci furnizorul, NU SCHIMBA situatia rau-platnicilor (fiind...
NELU
19 noiembrie 2013
RASPUNS PENTRU NELUTU

Eu, ca presedinte al asociatiei de proprietari am scutire NUMAI pt taxele de timbru in instanta si nu pentru taxa DE AUTENTIFICARE MEDIERE LA NOTARIAT. Cam cat costa ? Taxe de timbru pentru serviciile si actele notariale Extras din Ordonanta privind taxele de timbru pentru actele si serviciile notariale, precum si a actelor si serviciilor notariale scutite de plata taxelor de timbru, cu modificarile ulterioare: 1. Autentificarea actelor intre vii, translative ale dreptului de proprietate si ale altor drepturi reale ce au ca obiect bunuri imobile, inclusiv actele ce au ca obiect constituirea ca aport la capitalul social al dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunurilor imobile se taxeaza la valoarea stabilita potrivit art. 4 alin. (1), dupa cum urmeaza: a) pâna la 136.960.000 lei ==> 3% dar nu mai putin de 275.000 lei b) de la 136.960.001 lei la 274.990.000 lei ==> 4.120.000 lei + 2% pentru suma ce depaseste 136.960.000 lei c) de la 274.990.001 lei la 548.910.000 lei ==> 6.870.000 lei +1,5% pentru suma ce depaseste 274.990.000 lei d) de la 548.910.001 lei la 2.745.620.000 lei ==> 10.978.000 lei + 1% pentru suma ce depaseste 548.910.000 lei e) de la 2.745.620.001 lei la 5.492.310.000 lei ==> 32.945.000 lei + 0,75% pentru suma ce depaseste 2.745.620.000 lei f) peste 5.492.310.001 lei ==> 53.554.000 lei + 0,5% pentru suma ce depaseste 5.492.310.000 lei 2. Autentificarea testamentelor ==> 83.000 3. Autentificarea actelor de partaj ==> 275.000 4. Autentificarea actelor de lotizare (parcelare) ==> 83.000 5. Autentificarea actelor de garantie, inclusiv a contractelor de ipoteca ==> 111.000 6. Autentificarea contractelor de comodat si inchiriere de bunuri ==> 0,5% din valoarea bunurilor declarate de parti sau, dupa caz, din cuantumul chiriei declarate de parti, dar nu mai putin de 137.000 lei 7. Autentificarea procurilor ==> 55.000 8. Autentificarea oricaror alte acte al caror obiect este evaluabil in bani, necuprinse la pct. 1 - 8 ==> 0,5% din valoarea declarata de parti, dar nu mai putin de 137.000 lei La care se mai adauga onorariu mediator, si separat executare silita. Te-ai intrebat daca am banii astia, si rau platnicii curg ....Ca urmare: fac informarea care e o gratuita dar cu bani si merg pe ce-i mai rentabil la buzunarul meu - instanta

NELUTU
19 noiembrie 2013
RASPUNS PENTRU NELU

Multumesc pentru raspuns !! Este foarte documentat. Suma pe care trebuie sa o platesti in cazul unei medieri este mult mai mica. Sunt asociatii care folosesc deja medierea. Daca ai timp pentru o informare GRATUITA suna te rog la 0721812059.

Răspuns la: RASPUNS PENTRU NELUTU
Adăugat de : NELU, 19 noiembrie 2013
Eu, ca presedinte al asociatiei de proprietari am scutire NUMAI pt taxele de timbru in instanta si nu pentru taxa DE AUTENTIFICARE MEDIERE LA...
xxx
19 noiembrie 2013
vrajala

Doamnele din poza chiar au fete de restantiere

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4695 secunde