Constanța, la mâna vandalilor și hoților?

Vineri, 26 Aprilie 2013
896

Articole de la acelaşi autor

În Constanța, o spun chiar oamenii legii, se fură ca-n codru, iar principala preocupare a hoților este să-și perfecționeze continuu metodele, astfel încât acțiunile lor să nu dea greș. Când este vorba despre vandalizarea unor simboluri ale neamului nostru sau a unor obiective care pun viața oamenilor în pericol, gustul constănțenilor este și mai amar.

Cititorii noștri nu înțeleg de ce mereu trebuie să existe cineva care să împroaște cu noroi sau să distrugă până și însemnele unor simboluri ale noastre, ale tuturor românilor? Cât de "neom" trebuie să fii ca "să-ți bați joc de istoria neamului tău, a părinților și a bunicilor tăi, până la urmă?" (Diana Paraschiv).

"Halal respect pentru neam!"

Afectați de disprețul unor indivizi fără scrupule față de și așa puținele monumente istorice de care dispune Constanța sunt și membrii ONG EcoDobrogea, al cărei re-prezentant, Vasile Bâtlan, conti-nuă să spere că prin eforturile conjugate ale presei, societății civile și autorităților locale, posibil să mai existe șanse de îndreptare a vandalilor acestui oraș. Căci altă cale pentru respectarea legalității, pentru păstrarea unui climat cotidian nesluțit nu prea vede: "Încredințați de misiunea ziarului dumneavoastră de îndreptate a unor lucruri neplăcute din oraș, din județ, din țară, v-am ruga să aduceți în atenția opiniei publice constănțene starea jalnică în care se află, de mulți ani, Monumentul Independenței de la Casa de Cultură. Lipsește baioneta de la arma ostașului atacant, dar și ciucurul drapelului. Literele, inițial fabricate din bronz, au dispărut, fiind furate de oameni răi și fără Dumnezeu. Înaintea sărbătorilor naționale, de câteva ori pe an, literele lipsă erau completate de armată cu unele fabricate din tablă și chiar din lemn multistrat. Apoi dispăreau și acestea! Stau oamenii și se minunează! Chiar nu mai avem noi constănțenii niciun pic de respect pentru valorile culturale ale orașului? Chiar lăsăm la îndemâna nelegiuiților trecutul nostru istoric?".

Pedepse aspre pentru vandali

Sătulă de… isprăvile hoților de Constanța, Maria Daniel aproape că se declară mulțumită că monu-mentul n-a dispărut cu totul: "N-ați auzit că la București, niște hoți nenorociți au furat tot dintr-un parc, din Parcul Copou, busturile lui Ciprian Porumbescu, Delavrancea și nu mai rețin al cui?". "Domnule, cred că pentru hoție, pedeapsa cea mai bună e să le taie o mână! Credeți că dacă puteau nu furau tot ce e fier? Dar n-au putut, că sunt prea bine prinse… Dacă ne batem joc și de istorie, nu mai știu ce ne-a rămas! Niște jigodii de oameni! Ar fi ei în stare să facă un sacrificiu pentru țara asta? Să fure și să-ți dea în cap, asta știu! Din păcate, orașul e plin de hoți de tot felul!" – ne-a spus, extrem de mâhnit, un constănțean al cărui tată a sfârșit în cel de-al doilea război mondial.

Pot fi intimidați hoții?

În ideea descurajării hoților și vandalilor, reprezentantul EcoDobrogea avansează și o propunere: este vorba despre instalarea unui sistem de reflectoare cu consum economic minim pentru protejarea monumentului în timpul nopții, mai ales că sistemul de iluminare exis-tent nu funcționează. Firește, după completarea tuturor însemnelor care au fost furate! "Sperăm că inamicii patrimoniului cultural vor fi puși în imposibilitatea de a mai produce pagube. Este doar o propunere! Poate fi luată în considerație orice soluție capabilă să îndrepte situația prezentată". Pentru că le datorăm respect înain-tașilor noștri care, prin propriul sacrificiu, au netezit drumul țării către obținerea independenței, lista cu propunerile capabile să-i intimideze pe vandali rămâne deschisă.

Articole din Cetățenești


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2896 secunde