Medicul de gardă

Cine riscă să se îmbolnăvească de pancreatită

649
Cine riscă să se îmbolnăvească de pancreatită - 14novmedic2-1384437761.jpg

Articole de la același autor

"Cum este po-sibil ca un tânăr de 30 de ani să facă pancreatită?" – întreabă Magda Ivan.

v v v

Înainte de a intra în detalii, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center ne-a explicat că pancreatita reprezintă infla-mația pancreasu-lui, acesta fiind o glandă extrem de importantă pentru funcțio-narea corectă a organismului. Este localizată anterior de coloana vertebrală, posterior de stomac și vine în raport cu splina (la extremitatea stângă) și cu duodenul (la extremitatea dreaptă).

Nu contează vârsta. Din păcate, medicul ne-a spus că riscă să facă pancreatită orice persoană, chiar dacă aceasta lasă impresia că se bucură de o bună stare de sănătate. Totuși, frecvența mai mare este în rândul adulților (comparativ cu tinerii și bătrânii) și al bărbaților (fapt explicat prin prezența factorilor de risc, printre care și consumul exagerat de alcool).

Cauze. Există o serie de factori favorizanți ce asociază un risc mai mare de a dezvolta pancreatită la anumite categorii de persoane. Însă, în principal, printre cei predispuși să se îmbolnăvească de pancreatită sunt persoanele cu probleme biliare, care consumă cantități exagerate de alcool, dar și de grăsimi. De exemplu, pancreatita acută ar putea să fie cea dintâi formă de manifestare în cazul litiazei biliare. Așadar, factorii de risc pentru pancreatita cronică rămân, în principal, atacurile de pancreatită acută și consumul prelungit de alcool.

De precizat că persoanele cu pancreatită cronică sunt de obicei bărbați, în mod special cei cu vârsta între 30 și 45 de ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 August 2013
Stire din Cetățenești : Până unde poate duce gelozia
Luni, 08 Iulie 2013
Stire din Cetățenești : De ce scade auzul omului
Pagina a fost generata in 1.0428 secunde