Medicul de gardă

Cine riscă să facă pietre la rinichi

400
Cine riscă să facă pietre la rinichi - mediccineriscapietre-1399901286.jpg

Articole de la același autor

"Sunt gravidă și am fost avertizată că pot să fac pietre la rinichi, nu intru în amănunte… Dar eu sunt tânără și n-am nicio problemă cu rinichii. E posibil așa ceva? Și oamenii sănătoși pot face pietre la rinichi?" (M. Stoicescu).

v v v

După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, orice persoană riscă să facă o piatră la rinichi, însă cei mai predispuși sunt suferinzii de anumite boli sau cei care urmează tratament cu anumite medicamente.

În ceea ce le privește pe femeile însărcinate, medicul confirmă că gravidele, ce-i drept, nu la scară largă, pot dezvolta pietre la rinichi, cercetările demonstrând că și sarcina poate crește acest risc. Referitor la cauzele care pot duce la formarea de pietre în timpul gravidității, acestea țin, pe de o parte, de procesul de încetinire a trecerii de urină din cauza nivelului crescut de progesteron, iar pe de altă parte, de consumul micșorat de lichide datorat capacității mai mici a vezicii urinare, în condițiile extinderii uterului. Femeile gra-

vide sănătoase pot avea, de asemenea, o creștere ușoară a excreției urinare de calciu (excreția calciului se referă la cantitatea de calciu eliminată de organism prin urină, fecale și transpirație, care poate fi afectată de conținutul de sare, proteine, cafeină și potasiu din alimentație).

Important! Revenind la predispoziția gravidelor de a face sau nu pietre la rinichi, deși nu este vorba de o certitudine, totuși, se reco-mandă ca ele să fie monitorizate de specialist pe toată durata sarcinii, chiar dacă au impresia că sunt sănătoase tun. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Forme  de reumatism
Marţi, 08 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Cârceii, semn de boală?
Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Monden : Andi Moisescu suferă de o boală grea
Pagina a fost generata in 2.4769 secunde